O veste bună pentru toți utilizatorii de iPhone. Compania Apple a lansat versiunea beta pentru noul iOS14, care aduce o serie de noutăți interesante. Doctorul telefonului tău de la ClinicaGSM îți arată pas cu pas cum poți profita și tu de aceste îmbunătățiri. Și mai ales cum va profita telefonul tău, pentru că ne gândim în primul rând la el.

Noul iOS 14 se va lansa cu adevărat în acestă toamnă. Printre noutățile aduse de noul sistem de operare figurează posibilitatea de a adăuga widgets pe ecranul de pornire, idee preluată de la sistemele Android, dar și o nouă aplicație de tip library pentru aplicațiile tale, precum și schimbări în modul de funcționare a serviciului de mesagerie.

 

1. Dă tag cuiva într-o conversație

Cele mai importante schimbări anunțate pentru serviciul de mesaje se referă la conversațiile de grup.

Cu noul iOS 14 vei putea da tag cuiva într-o conversație atunci când vrei să-i atragi atenția. Persoana respectivă va putea răspunde direct mesajului tău, creându-se astfel o discuție separată în cadrul conversației de grup. Este o funcție foarte utilă pentru grupuri cu foarte mulți membri.

Cum funcționează – Pentru a da tag într-o conversație, tot ceea ce trebuie să faci este să pui simbolul @ înaintea numelui persoanei respective. Pentru a răspunde direct la un astfel de mesaj, trebui să ții apăsat pe text până apare mesajul Reply (Răspunde).

 

2. Fixează o conversație în fruntea listei de mesaje

Această nouă funcție te ajută să ai mereu la îndemână grupul sau persoana cu care vorbești frecvent. Atunci când fixezi o conversație în fruntea listei de mesaje nu va mai trebui să cauți printre mesajele de serviciu sau de la diverși cunoscuți care s-au adunat între timp pentru a intra în contact cu cei care contează cu adevărat pentru tine.

Această funcție este utilă și atunci când ai o conversație de grup pe tema unui eveniment a cărui planificare necesită mult timp și o grămadă de discuții.

Cum funcționează – Pentru a fixa un contact sau o conversație în fruntea listei tot ce trebuie să faci este să apeși pe discuția respectivă și să glisezi spre dreapta.

 

3. Aplicație preinstalată pentru traducere

Dacă până acum erai nevoit să folosești GoogleTranslate pentru a traduce un text din sau într-o limbă străină, iOS 14 vine cu o aplicație nou-nouță care îți va permite nu doar să traduci un text, ci și să porți o conversație cu cineva care vorbește altă limbă. Pentru început, limbile în care poate să traducă aplicația celor de la Apple sunt engleză, chineză, franceză, germană, spaniolă, italiană, japoneză, coreeană, arabă, portugheză și rusă. Pentru română va mai trebui să așteptăm destul de mult, dar dacă te descurci binișor în engleză vei putea discuta mai ușor cu un partener de afaceri din altă țară.

Cum funcționează – Aplicația vine cu două opțiuni. Poți să scrii direct cuvântul sau propoziția pe care vrei să o traduci sau poți apăsa pe simbolul microfon din partea de jos a ecranului pentru a dicta. De îndată ce ai terminat se va afișa traducerea textului tău sau vei auzi răspunsul, ceea ce este foarte util când înveți o limbă străină și vrei să afli cum se pronunță un cuvânt.

Dacă ești într-o conversație, întoarce telefonul în modelul panoramic și apasă pe butonul pentru microfon. Nu trebui să ții apăsat. Aplicația are și un buton pentru a da pauză atunci când trebuie să te întrerupi.

Pentru a închide aplicația trebuie doar să glisezi în sus.

 

4. Organizează-ți ecranul de pornire cu App Library

Dacă i-ai invidiat pe posesorii de telefon Android, acum poți și tu să-ți personalizezi ecranul de pornire cu funcția App Library.

App Library este practic o nouă pagină de pornire care aranjează automat aplicațiile tale în diverse foldere. Scopul acestei noutăți este de a te ajuta să găsești mai ușor o aplicație. În plus, noul iOS 14 are și o funcție care îți permite să ascunzi aplicațiile pe care le folosești doar foarte rar pentru a face ecranul de pornire mai puțin aglomerat.

Cum funcționează – App Library îți folosește atunci când vrei să deschizi o aplicație pe care nu o ai pe ecranul de pornire. În aplicație poți deschide folderul care te interesează, de pildă Health & Fitness sau cel Social. În partea de sus a ecranului vei avea un folder de sugestii (Suggestions) sau pentru aplicațiile noi Recently Added.

De asemenea, poți folosi funcția de căutare sau poți lista toate aplicațiile în ordine alfabetică.

 

5. Adaugă Widgets pe ecranul de pornire

Noul iOS 14 aduce mai multă liberate pentru posesorii de iPhone. Dacă până acum erai limitat la a vedea doar ce aveai în Today View, în partea stângă a ecranului de pornire, acum le poți pune pe ecranul principal. Ai la dispoziție și o opțiune care îți va afișa acele widgets de care dispozitivul consideră că vei avea nevoie. De exemplu, imediat după ce sună alarma de dimineață, telefonul va presupune că vrei să afli buletinul meteo și îți va afișa aplicația potrivită.

Cum funcționează – Dacă dorești poți să păstrezi toate aplicațiile în pagina din stângă față de ecranul principal sau le poți muta pe cele importante pe ecranul de pornire. Atunci când îți personalizezi ecranul de pornire apasă pe butonul + din colțul din stânga sus pentru a deschide galeria de widgets ca să alegi ce te interesează.

6. Acum ai Picture-in-picture pe iPhone

Funcția Picture-in-picture există de câțiva ani pe iPad, iar acum vine și pe iPhone. Această funcție permite rularea unui video la care te uitai într-o fereastră mai mică atunci când trebuie să intri într-un nou ecran sau aplicație. Este foarte utilă atunci când trebuie să răspunzi unui mesaj de la șef chiar când te uitai la ceva super haios pe YouTube sau Twitch

Cum funcționează: Atunci când te uiți la un video și muți înapoi la ecranul principal, imaginile vor continua să ruleze într-o fereastră mai mică. Poți glisa această fereastră dintr-o parte într-alta a ecranului și poți să o faci mai mică ori mai mare trăgând de marginile sale. Vestea cea mai bună este că această funcție poate fi folosită și pentru apeluri video, cum ar fi cele pe FaceTime.

Când nu mai ai nevoie de ea apeși pe butonul X.

Toamna aceasta se anunță interesantă pentru posesorii de iPhone. Pentru a te bucura din plin de noutățile prezentate, asigură-te că telefonul tău este într-o stare de sănătate perfectă și fă o vizită la ClinicaGSM. Doctorul telefonului tău se pricepe nu doar la reparații telefoane, ci te poate ajuta la nevoie cu o decodare sau devirusare. În plus, aici poți găsi huse pentru telefoane sau trepiede.

Informatii despre IOS 14 gasesti si pe situl Apple