iPhone 11 versus iPhone 12 – Află care e diferența între ele și dacă merită să-ți iei ultimul model de la Apple

 

Noul telefon iPhone 12 intră în România începând din 13 noiembrie, dată la care încep deja livrările la precomenzile existente.

Dacă ești printre cei care se gândesc să treacă la noul model, probabil te întrebi dacă merită banii. Și nu sunt puțini bani. Prețurile la modelul de bază iPhone 12 variază între 4.380 lei (Vodafone) și 4.549 lei (eMag), în timp ce, cei de la Orange merg pe un preț undeva la mijloc, respectiv 4.490 lei.

Doctorul telefonului tău de la ClinicaGSM a pregătit o analiză comparativă între iPhone 11 și iPhone 12, astfel încât să-ți poți face o idee dacă merită investiția.

 

Noul iPhone 12 și varianta sa premium iPhone 12 Pro au fost primite cu calificative excepționale din partea specialiștilor. Printre elementele de senzație figurează procesorul ultra-rapid și ultra-puternic A14 Bionic, cele două camere de pe spate, 5G și noutatea MagSafe, care permite conectarea magnetică a telefonului la alte accesorii mobile.
Despre iPhone 11 nu e nevoie să vorbim prea mult. Chiar dacă nu ai, cu siguranță ai văzut pe la prieteni cum arată și ce știe să facă. Diferența e că prețul unui iPhone 11 a scăzut considerabil, fiind mult mai accesibil decât noul model la Apple.

 

Design și mărimea ecranului:
Noul telefon de la Apple este disponibil în patru variante – iPhone 12 Mini (cu ecran de 5.4-inch), iPhone 12 și 12 Pro(6.1-inch) și iPhone 12 Pro Max (6.7-inch). De cealaltă parte, iPhone 11 are trei variante iPhone 11 (6.1-inch), iPhone 11 Pro (5.8-inch) și iPhone 11 Pro Max (6.5-inch).
Practic, modelele de bază iPhone 12 and iPhone 11 au același dimensiuni, însă cel mai nou produs de la Apple este cu 28 de grame mai ușor decât cel de anul trecut.
Există o serie de similarități între cele două modele în ceea ce privește designul. De exemplu, ambele au primit același calificativ în ceea ce privește rezistența la apă, IP68, nu au port pentru căști și se încarcă wireless.
Pe de altă parte, iPhone 12 are display OLED, în timp ce vechiul model are ecran LCD. Ecranul noului telefon este perfect plat pe margini, fără niciun buton ridicat cum are iPhone 11. În plus, iPhone 12 promite să aibă un ecran mai rezistent grație noi tehnologii ceramice introduse.
Și, desigur, iPhone 12 este mai atractiv pentru conectivitatea magnetică și noile încărcătoare MagSafe.

 

Dacă alegerea ține și de culoare, iată opțiunile:
iPhone 12 vine în cinci variante de culoare – albastru închis, verde, roșu, alb și negru.
iPhone 11 se găsește în șase modele de culori – negru, alb, violet, roșu, galben și verde.
Viteza de refresh a ecranului
Înainte de lansare, se vorbea că noul iPhone 12 Pro va avea o viteză de reîncărcare a ecranului de 120Hz și un display ProMotion, așa cum are iPad Pro, dar totul a rămas la nivel de zvonuri. Atât iPhone 11, cât și iPhone 12 au o viteză de refresh de 60Hz (60 frames pe secundă). Comparativ, telefoanele Galaxy S20 și OnePlus 8 Pro au o viteză de 120Hz, ceea ce permite o navigare mai rapidă.

 

Camere foto:
Așa cum este obiceiul celor de la Apple, noile telefoane au camere foto mai performante, mai ales modelele iPhone 12 Pro.
Dacă vorbim de modelele iPhone 12 și iPhone 12 mini, camerele cu care sunt echipate au cam același design precum cele de pe iPhone 11, adică trei moduri regular, ultrawide și selfie. În schimb, acum se poate folosi și Night Mode atât pentru fotografii ultrawide cât și pentru selfie. Tehnologia HDR îmbunătățită este concepută special pentru capturarea unor imagini de excepție în condiții dificile, cu elemente strălucitoare ori întunecate.
În același timp, iPhone 12 și iPhone 12 Pro Max au și ele capacități pentru fotografii mai performante, grație unui senzor dedicat pentru imagini largi și unei a patra camere pentru obiecte îndepărtate. Modelul iPhone 12 Pro are același tip de zoom 2x cu o distanță focală de 52mm ca pe modelele Apple mai vechi, dar iPhone 12 Pro Max vine cu un zoom de 2.5 x, echivalentul unei distanțe focale de 65 mm.
Acum, și camerele foto de pe telefoanele iPhone 11 nu sunt tocmai de lepădat. Au atât mod pentru fotografii pe timp de noapte, precum și modul ultrawide care permite capturarea a cât mai multor detalii, asta ca să nu mai vorbim de camera video ultra-performantă.

 

Tehnologia 5G:
Toate telefoanele din gama iPhone 12 oferă conectivitate 5G, cel puțin modelele apărute pe piața americană. Aceasta înseamnă că telefoanele se pot conecta din mers la rețele wireless de mare viteză. Telefoanele iPhone 11 nu au conectivitate 5G.

 

Durata de viață a bateriei și viteza de procesare:
Dacă telefoanele iPhone 11 au procesor A13 Bionic, modelele iPhone 12 vin cu procesor A14 Bionic, care are o viteză mai mare, ceea ce îmbunătățește atât performanțele camerei, cât și experiența de navigare. Acest nou procesor este conceput astfel încât să suporte și viitoarele versiuni ale sistemului de operare.
Despre cât durează bateria, lucru care ne interesează pe toți, cei de la Apple nu au spus practic nimic. Totuși, testele făcute deja de diverși experți sună destul de promițător. De exemplu, bateria unui iPhone 12 pus să ruleze în continuu videouri în Airplane mode a rezistat peste 17 ore, în timp ce la iPhone 11 bateria a ținut 14 ore.

 

Concluzii:

  1. Pe scurt, noul iPhone 12 vine cu un design îmbunătățit și cu promisiunea unui ecran mai rezistent la șocuri și zgârieturi, deși ca dimensiuni doar noul iPhone 12 Pro Max este un pic mai mare.
  2. Camerele deja performante de pe iPhone 11 au primit și ele ceva îmbunătățiri, în timp ce viteza de refresh rămâne practic aceeași.
  3. Impresionante la noul telefon sunt viteza de procesare mai mare, bateria mai rezistentă și tehnologia 5G, deși până se va implementa în România probabil vor ieși pe piață și alte modele de iPhone.
  4. Rămâne ca fiecare să decidă dacă noutățile aduse de iPhone 12 justifică o asemenea investiție sau un iPhone 11 este suficient de bun (și mult mai ieftin).

Indiferent ce telefon nou îți iei, nu uita că experții de la ClinicaGSM te așteaptă la centrele de reparații pentru orice problemă si pentru a-ti cumpara accesoriile dorite.

Poți aduce oricând telefonul tău la o consultație și, nu uita, ai garanție pe viață la serviciile noastre.

Poti solcita o evaluare de pret a reparatiei aici!