7 functii secrete Android
Indiferent dacă ai un telefon Samsung, Huawei sau orice dispozitiv cu sistem Android, experiența ta ca utilizator este în mare parte aceeași. Unele telefoane sunt mai performante, altele mai puțin, dar toate vin cu aceleași funcții – dintre care unele sunt secrete.
Atunci când nu este ocupat cu intervenții de urgență, precum service GSM, decodare telefoane sau devirusare pentru pacienții săi, doctorul telefonului tău de la ClinicaGSM studiază tot ce este nou pe piață și este gata să-ți spună și ție ce a mai aflat. Iată deci care sunt cele 7 funcții secrete ale sistemului Android și cum poți profita și tu de ele!
1. Scapă de notificările neimportante
Te-ai săturat să auzi zi și noapte sunetul de notificări de pe telefonul tău, mai ales când dispozitivul se încăpățânează să te bată la cap cu lucruri care nici măcar nu te interesează? Poate ai, de exemplu, cont de Twitter, dar intri foarte rar pe el. Ai zice că un dispozitiv inteligent pricepe că nu te prea interesează aplicația, dar nu, telefonul îți trimite zilnic notificări despre cine și ce a mai postat pe Twitter.
Ei bine, există o modalitate de a trece pe modul silențios notificările care nu te interesează. Ca să dresezi telefonul să nu te mai deranjeze, tot ce trebuie să faci este să ții apăsat pe o notificare primită până apare un mesaj care te va întreba cum preferi să procedeze pe viitor Alert ori Silent.
Dacă alegi modul silențios, nu vei mai auzi niciun bip de notificare pentru aplicația respectivă, dar mesajele vor continua să apară în lista ta de notificări.
2. Adaugă subtitrare pentru orice video sau podcast
Live Caption este o funcție relativ nouă și nu o vei găsi chiar pe orice telefon cu Android, din păcate, căci este extrem de utilă. Practic, atunci când ai activat Live Caption, orice video la care te uiți va avea automat subtitrare.
Să spunem că vezi un video interesant pe Facebook, dar ai tăiat de mult sunetul pentru orice material care apare pe acestă platformă care are prostul obicei de a băga un sonor strident pentru orice clip. Parcă nu merită să pornești din nou sonorul doar pentru un video care pare vag interesant. Cu ajutorul funcției Live Caption, poți urmări imaginile cu sonorul tăiat, dar mesajul se va afișa sub formă de text, la fel ca subtitrarea la un film oarecare.
Această funcție este deja disponibilă pe modelele Galaxy S20 sau OnePlus 8, dar cum nu există o listă oficială a dispozitivelor care au Live Caption cel mai bine este să verifici pe telefonul tău dacă există sau nu. Din câte se pare, funcția este disponibilă pe telefoanele cu sistem Android 10.
Intră în Settings și caută dacă ai Live Caption.
După ce ai activat această funcție, de câte ori vei rula un video, pe ecran o să apară un dreptunghi negru în care se va transcrie tot ce se spune în materialul respectiv, indiferent dacă ai sau nu sonorul pornit.
Această funcție nu este valabilă pentru muzică sau apeluri vocale. De asemenea, dacă ai copii mici poți activa opțiunea de limitare a limbajului injurios.
3. Folosește două aplicații în același timp
Este o funcție cu adevărat revoluționară care îți permite să împarți ecranul pentru a rula două aplicații simultan. Să spunem că răsfoiești prin Google Doc pentru a trimite ceva pe mail ori te uiți la o rețetă și vrei să-i transmiți partenerului lista de ingrediente de cumpărat prin WhatsApp. Nimic mai simplu dacă folosești funcția de împărțire a ecranului.
Apasă pe butonul care îți afișează ce aplicații ai deschise pe telefon sau dacă folosești funcția de recunoaștere a gesturilor de pe Android 10 glisează de jos în sus pe ecran pentru a intra în modul multitasking.
În momentul în care îți apar aplicațiile deschise, apasă pe butonul cu sigla aplicației care te interesează, aflat în partea de sus a paginii respective. Ține apăsat până apare fereastra cu opțiuni și selectează Split Screen.
Aplicația astfel selectată se va muta în partea de sus a ecranului, iar partea de jos va continua să afișeze ce aveai pe ecran înainte. Poți opta să deschizi o altă aplicație afișată în meniul multitasking sau să lansezi una nouă din ecranul de pornire. Cea de-a doua aplicație se va deschide în partea de jos a ecranului și poți foarte ușor comuta între ele.
De reținut – este vorba de o funcție relativ nouă iar pentru a vedea care aplicații permit afișarea în sistem Split Screen cel mai bine este să încerci singur să vezi ce merge pe dispozitivul tău.
- Uită-te la un video în timp ce folosești și altă aplicație
Este vorba de noua funcție Picture-in-Picture disponibilă pentru telefoanele Android. Dacă îți place să urmărești un video în timp ce ai de făcut treburi mai plictisitoare, cum ar fi să te uiți ce ai mai primit pe mail, la ce trebui să răspunzi și ce poți arunca la gunoi, Picture-in-Picture este salvarea.
Dacă activezi această funcție, videoclipul pe care îl urmăreai va continua să ruleze într-o fereastră mai mică atunci când te muți într-o altă aplicație.
Fereastra PiP se poate muta unde vrei pe ecran sau poți să-i modifici dimensiunile, trăgând de margini pentru a o face mai mare sau mai mică.
Tot ce ai de făcut este să intri în Settings, mergi la Apps & Notifications > Special app access > Picture-in-picture. Aici poți verifica toate aplicațiile care suportă funcția PiP. Tot de aici poți dezactiva funcția PiP pentru acele aplicații pe care nu ai vrea să le folosești în acest mod, cum ar fi Google Maps. Poate nu ai nevoie să-ți arate pe unde să mergi odată ce ai ieșit din aplicație.
5. Folosește Smart Lock pentru a ține ecranul deblocat când ești acasă
Această funcție este foarte utilă atunci când n-ai chef să introduci tot timpul codul PIN ori să-ți scanezi amprenta pentru a debloca ecranul.
Dacă ești la serviciu este preferabil să ai ecranul blocat atunci când lași telefonul pe birou și oricine ar putea avea acces la el, dar la tine acasă? Funcția Smart Lock poate fi utilizată pentru a programa telefonul să nu mai blocheze ecranul atunci când ești într-un anumit loc, iar telefonul tău știe foarte bine unde te afli, mai bine decât ai dori!
De asemenea, poți să programezi telefonul să nu blocheze ecranul atunci când ești activ – de exemplu când ești într-o conversație, clasică sau prin intermediul unor căști wireless.
Intră în Setings > Security > Smart Lock și introdu codul PIN. După acest pas, poți să alegi ce elemente din Smart Lock vrei să folosești și când.
Ai grijă, dacă ai telefonul deblocat permanent când ești acasă, partenerul sau partenera de viață ar putea oricând să arunce un ochi să vadă ce și cu cine mai vorbești!
6. Recuperează notificări șterse din greșeală
Fără îndoială ți s-a întâmplat și ție să apeși butonul de golire a notificărilor ca să observi în ultima clipă una pe care chiar vroiai să o citești.
Din fericire, există un jurnal secret în care poți regăsi toate notificările primite în ultimele zile. Ca să ajungi la acestă funcție mergi la ecranul de pornire și ține apăsat cu degetul pe o porțiune liberă până apare o fereastră cu mai multe opțiuni. Alege opțiunea Widgets, mergi la setări și selectează Notification Log.
Verifica daca si telefonul tau are aceasta functie.
Data viitoare când mai ștergi notificări din greșeală, apasă pe butonul pentru jurnalul de notificări și vezi imediat ce ai ratat.
- Partajează parola de Wi-Fi cu prietenii tăi
Dacă folosești și tu parola de Wi-Fi primită de la furnizorul tău de Internet, știi foarte bine despre ce e vorba. Un șir interminabil de cifre și litere pe care nici vorbă să-l poată ține minte cineva. Ori poate nu vrei să dai altcuiva parola ta pentru că oricum o mai folosești și la alte aplicații și site-uri. Pe de altă parte, dacă vine cineva la tine nu ai cum să refuzi să-i dai parola de Wi-Fi. Ce urmează? Să nu-i dai nici un pahar cu apă?
Din fericire, Android 10 vine cu o soluție elegantă care te scoate din încurcătură, căci există o funcție secretă care transformă parola ta într-un cod QR, mult mai sigur și mai ușor de împărtășit.
Pentru a crea sau scana un cod QR, intră în Settings și alege Network > Wi-Fi.
Dacă vrei să-i transmiți cuiva datele de autentificare în rețea apasă pe numele rețelei și dă Share.
La rândul său, persoana care a primit codul QR, trebuie să apese pe butonul pentru QR Code și să selecteze Add Network.
Poți folosi codul QR atunci când faci setările pe un nou telefon și nu ai chef să copiezi ditamai parola.
Sperăm că aceste informații îți vor fi de folos și nu uita, orice problemă ar avea telefonul tău, experții de la ClinicaGSM îți stau la dispoziție. Apropos, ai văzut ce huse de telefon drăguțe avem pentru tine?