Concurență mare pe piața video-conferințelor
Concurență mare pe piața video-conferințelor – In curand vei putea utiliza gratuit Google Meet
Când doi se luptă, utilizatorul câștigă. Deranjat de amploarea pe care a luat-o fenomenul Zoom în timpul carantinei, gigantul Google iese la atac cu o contraofertă – de acum oricine poate utiliza gratuit Google Meet pentru organizarea de video-conferințe. Doctorul telefonului tău de la ClinicaGSM, care este și doctor în tehnologie, te învață cum poți participa la o conferință cu colegii de birou de la tine de acasă, direct de pe telefonul mobil, grație aplicațiilor pentru Android sau iOS.
Cu siguranță ai auzit de moda Zoom, toată lumea vorbește despre asta de când cu pandemia și lucrul de acasă. De auzit a auzit și Google și n-a stat cu mâinile-n sân. Dacă până acum puteau beneficia de Google Meet doar abonații G Suite, de acum înainte este gratis pentru oricine are un cont pe Google și cine nu are în ziua de azi?
Până acum, utilizatorii Google aveau la dispoziție doar Google Hangouts și Duo pentru apeluri video, însă Google Meet oferă posibilitatea de a organiza ședințe cu până la 100 de participanți. În plus, Google Meet permite programarea de ședințe, partajarea ecranului, dar și apariția de mesaje pe ecran în timp real. Apelurile video vor avea o durată limită de 60 de minute, dar, pentru a veni în sprijinul celor care muncesc de acasă în această perioadă, compania a decis ca această limitare să nu intre în vigoare decât după 30 septembrie.
Protecția datelor private, pe primul loc
Pentru a-și promova programul de video-conferințe, Google a atacat punctul slab al platformei Zoom – siguranța participanților și protecția datelor private. Este un punct nevralgic pentru Zoom, care a avut mari probleme din pricina fenomenului cunoscut drept Zoombombing, respectiv apariția unor musafiri nepoftiți la video-conferințe. Pe lângă faptul că este deranjant și s-a ajuns până la difuzarea de conținut pornografic în ședințe, problema cea mare este siguranța datelor private ale participanților, dar și protecția informațiilor discutate prin Zoom. Dacă oricine poate intra peste o ședință Zoom, oricine poate trage cu urechea la ce se discută acolo.
Exact aici a lovit Google Meet, care promite măsuri de securitate foarte performante. În scopul de a se evita apariția oaspeților nedoriți, pentru a avea acces la o video-conferință este nevoie de un cont Google. Codurile de acces au un format complex, astfel încât să nu meargă pe ghicite. Totodată, conferințele video sunt criptate în tranzit, dar și atunci când sunt stocate pe Google Drive.
Organizatorul ședinței are mai multe pârghii de control la dispoziție – poate interzice accesul la conferință, după cum poate tăia sonorul și da afară un participant, dacă este cazul.
Cum să-ți setezi gratuit contul Google Meet
Accesul la serviciul de video-conferințe se poate face pe calculator accesând pagina de start Google Meet sau prin instalarea aplicației dedicate din Google Play Store sau App Store. Vei putea, de asemenea programa ședințe din GMail sau Google Calendar.
Tot ce ai de făcut este să introduci câteva date – numele, adresa de email, țara și scopul principal pentru care vei utiliza Google Meet – personal sau pentru afaceri. Pentru a-ți crea contul apasă apoi butonul Submit.
Cum organizezi o video-conferință Google Meet
- Odată ce ți-ai creat cont, mergi pe pagina Google Meet sau deschide aplicația.
- Dacă vrei să organizezi o ședință apasă pe Start New Meeting.
- Dacă ești invitat la o ședință, introdu codul primit.
- Alege contul de Google pe care vrei să îl folosești.
- Pentru a te alătura conferinței apasă Join Meeting. Ai posibilitatea de a invita și alți participanți.
- Ședința este gata de start!
Atenție, programul gratuit a fost lansat abia la începutul lunii mai, astfel că încă nu este operațional în Romania. În acest caz, îți recomandăm să te înregistrezi pe pagina de start Google Meet, pentru a fi notificat de îndată ce vei putea folosi acest serviciu.
Bătălia pentru piața video-conferințelor
Pentru a înțelege ce se află în spatele acestei aparente generozități a concernului Google de a oferi gratuit accesul la Google Meet, e bine de știut că este vorba de o piață uriașă.
Interesul pentru acest domeniu a explodat după ce peste un miliard de oameni au fost plasați în izolare la domiciliu din pricina epidemiei de coronavirus.
Încă din ianuarie timpul petrecut de utilizatorii Google Meet în video-conferințe a crescut de 30 de ori. În ultimele câteva săptămâni, serviciul a înregistrat aproximativ 3 milioane de noi utilizatori pe zi, astfel că la sfârșitul lunii aprilie aveau deja peste 100 de milioane de utilizatori, care petreceau trei miliarde de minute pe zi în video-conferințe.
În condițiile în care serviciul a devenit gratuit din mai, numărul acestora va crește exponențial.
Pe de altă parte, nu doar Zoom și Google se bat să devină lideri pe această piață. În ultima perioadă servicii similare gratuite au fost lansate și de Facebook, Skype și Microsoft
Sigur, aceste ședințe sub foarte utile atunci când trebuie să stăm acasă, dar mult mai plăcut ar fi să participi la o ședință virtuală în timp ce stai pe iarbă la soare sau savurezi o cafea la terasă!
Desigur, pentru aceasta va trebui să te poți baza pe telefonul tău, astfel că dacă ai vreo problemă cu telefonul mobil, apelează din timp la serviciile oferite de ClinicaGSM, care îți asigură transport gratuit și garanție pe viață. Adresează-te unui centru de reparații din Iasi, Piatra Neamt sau solicitare online, iar doctorul telefonului tău se angajează să vindece problemele oricărui pacient, fie că îl cheamă Samsung, iPhone, Huawei sau orice alt nume.
Te așteptăm!