Informationale

10 funcții secrete ale telefonului iPhone pe care le descoperi când instalezi iOS 14

 

La ora actuală, Apple folosește iOS 14 și iPadOS 14, pentru dispozitivele sale iPhone și, respectiv, iPad. Sau, ca să fim mai exacți, este vorba de iOS 14.3  care vine cu tot felul de funcții noi, menite să îmbogățească experiența utilizatorilor produselor marca Apple. Doctorul telefonului tău de la ClinicaGSM a descoperit 10 funcții noi, care schimbă considerabil modul în care vei interacționa cu dispozitivul tău.

Printre altele, cel mai recent update la sistemul de operare iOS vine cu Fintess Plus, funcție destinată celor care vor să fie în formă, dar și cu caracteristici noi pentru camerele foto pentru iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max. N-o să-ți vină să crezi dar cu iOS 14 poți să scapi de Apple Mail sau Safari.

Sunt, de asemenea, schimbări la felul în care arată ecranul de pornire, inclusiv adăugarea unui nou folder pentru aplicațiile pe care nu le folosești des sau opțiunea de a-ți crea un icon personalizat pentru un widget.

Toate sunt foarte interesante, iar experții de la ClinicaGSM le-au testat pe toate și ți le prezintă pe cele mai utile.

 

  1. Cum să-ți setezi browserul favorit sau serviciul de email

 

În sfârșit se întâmplă, utilizatorii dedicați de iPhone au acum libertatea de a-și seta o serie de aplicații preferate, astfel că nu mai sunt condiționați de setările preinstalate de pe telefon. Pentru moment, această nesperată libertate se aplică doar în cazul browserului și al serviciului de email. Dacă vrei, poți seta Google Chrome ca browser de bază și Outlook ca serviciu de email. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar ca dezvoltatorii de aplicații să facă propriul update pentru iOS 14, astfel că este posibil ca pentru unele dintre ele să trebuiască să mai aștepți.

 

Iată cum trebuie să procedezi.

Intră în aplicația Settings de pe iPhone sau iPad și navighează în jos până ajungi la lista cu aplicațiile tale. Găsește serviciul de email sau browserul pe care vrei să-l folosești implicit. Dacă acestea au făcut deja update-ul iOS 14 în dreptul lor vei găsi opțiunea  Default Browser App sau Default Email App. Selectează această opțiune, iar de acum înainte aceea va fi aplicația care se deschide implicit. Din câte știm până acum, Google Chrome, Microsoft Edge, Outlook și serviciul de email Hey au fost updatate pentru iOS 14 și sunt disponibile ca servicii implicit pentru posesorii de iPhone.

  1. Cum să verifici setările de confidențialitate pe orice pagină pe care o vizitezi

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă când vizitezi o pagină web oarecare și cam câte date sunt transmise serviciilor de publicitate care te bombardează apoi cu reclame pentru un anumit produs? Ei bine, acum poți folosi Safari pentru a vedea care este situația.

Tot ce trebuie să faci este să deschizi browserul Safari pe iPhone sau iPad și să vizitezi o pagină web, nu contează care. Apasă pe butonul Aa  din câmpul pentru adresă, aflat în partea de sus a ecranului. Ți se va deschide o listă de opțiuni, inclusiv noua funcție de confidențialitate Privacy Report. Imediat sub aceasta vei vedea numărul de trackere de publicitate pe care Safari le blochează pentru tine. Dacă apeși pe butonul Privacy Report, vei găsi o listă detaliată cu numărul de trackere pe care Safari le-a blocat în ultimele 30 zile, astfel încât istoricul tău de navigare pe Internet să nu fie monitorizat de firmele de publicitate.

Chiar dacă problema nu te-a preocupat până acum, merită să faci acest lucru pentru a-ți da seama cât de prezente sunt aceste trackere pentru anunțuri publicitare în lumea digitală și cum este monitorizată activitatea ta online. Nu de alta, dar poate pe alt dispozitiv electronic folosești un alt browser care nu este la fel de performant în a a asigura confidențialitatea navigării tale în rețea. Asta ca să nu te miri de ce tot îți apar reclame la mașini de spălat, deși problema pe care o avea a ta s-a rezolvat acum trei luni.

 

  1. Cum cureți ecranul de pornire de aplicații inutile

 

Sistemul iOS 14 vine cu o bibliotecă pentru aplicații care funcționează ca un fel de sertar în care poți să arunci o grămadă de butoane pentru aplicații pe care le folosești rar spre mai deloc. Și nu, nu va trebui să faci asta pentru fiecare aplicație în parte, poți să ascunzi pagini întregi cu aplicații care mai mult te încurcă decât te ajută și asta din câteva mișcări.

Pentru a începe curățenia apasă lung pe o bucată liberă de ecran pentru a intra în modul de editare. Apoi, apasă pe indicatorul pentru fiecare pagină și selectează opțiunea de eliminare ce apare sub fiecare panou pe care vrei să-l dai deoparte. Stai liniștit, aplicațiile tale nu vor fi șterse, ci doar puse la loc sigur în App Library. Dacă ai nevoie de una dintre ele, trebuie doar să deschizi sertarul virtual pentru a o accesa oricând dorești.

 

  1. Cum să împiedici aplicațiile noi să-ți aglomereze ecranul de pornire

 

După ce te-ai chinuit să pui ordine pe ecranul de pornire și fie cât mai aerisit, de îndată ce downloadezi o nouă aplicație, telefonul tău de ajută instalând un nou buton pe ecran. Cu noul sistem iOS 14 poți să setezi telefonul astfel încât să nu mai facă acest lucru automat. Dacă ești mulțumit de aplicație, poți să-i faci tu loc pe ecran când dorești.

Intră în Settings > Home Screen și selectează App Library Only, opțiune aflată în  partea de sus a ecranului. Astfel, atunci când descarci o nouă aplicație aceasta nu va mai apărea pe ecran, ci în App Library. Ai acolo o secțiune Recently Added, în colțul din dreapta sus în care sunt grupate aplicațiile tale mai noi.

  1. Cum să ascunzi pe bune niște poze

 

Fanii iPhone știu probabil că exista și până acum opțiunea de a ascunde poze sau clipuri video într-un album secret. Atâta doar că folderul secret nu era chiar așa de secret și oricine putea să-l găsească în telefon. Sistemul iOS 14 a găsit o rezolvare pentru această problemă delicată și îți permite să ascunzi cu adevărat folderul tău secret, cu imagini pe care nu te înduri să le arunci, dar nici nu vrei să fie la îndemâna oricărui curios.

Ca să activezi această funcție trebuie să intri în Settings > Photos și să te asiguri că opțiunea Hidden Album este Off, adică deselectată. Ai înțeles corect, trebuie să pui pe Off. E simplu, dacă apeși pe On, în lista ta de albume va apărea clar faptul că ai un misterios folder secret. Toate pozele pe care vrei să le ascunzi vor fi în continuare salvate în telefon și în contul tău de iCloud. Dar nu le vei putea accesa decât dacă te întorci la setări și selectezi din nou Hidden Album.

Singura problemă care ar putea să apară ar fi ca persoana de care ascunzi folderul respectiv să citească și ea aceste rânduri și să afle cum să-ți descopere secretele, situație în care Apple chiar n-are cum să te ajute. Cel mai bine ia-ți o prietenă cu telefon Android, care nu știe tainele iPhone.

 

  1. Cum să te uiți la videouri folosind Picture in Picture

 

Dacă înainte era disponibil doar pe iPad, acum poți folosi și pe iPhone modul Picture in Picture (PiP), foarte util atunci când urmărești ceva pe YouTube sau când ai un apel în FaceTime și mai ai și alte treburi de rezolvat pe telefon în același timp.

Pentru a intra în modul PiP trebuie doar să glisezi cu degetul pe ecran de sus în jos, astfel ca imaginile pe care le urmăreai să continue să ruleze într-un ecran mic pe care poți să-l plimbi pe display în funcție de necesități. Dacă te interesa doar partea audio, poți să-l ascunzi complet în marginea ecranului și să continui să asculți în timp ce compui un email sau studiezi un document.

Există o singură problemă, anume că aplicația de YouTube nu este deocamdată compatibilă cu funcția PiP, dar poți trece peste acest neajuns foarte ușor. Soluția este să te accesezi YouTube din browserul Safari, să pui videoul în full screen, iar apoi să glisezi în sus pentru a trece în modul PiP.  Cheia este să ai grija ca videoul la care vrei să te uiți să fie pus pe full screen. În funcție de modelul telefonului tău s-ar putea să nu meargă din prima, iar atunci trebuie să alegi varianta desktop pentru browser și să încerci din nou.

Dacă nu vrei ca modul PiP să se activeze automat atunci când ieși dintr-o aplicație, intră în Settings > General > Picture in Picture și deselectează opțiunea. Atunci când vrei, totuși, să folosești PiP tot ce ai de făcut este să apeși pe butonul PiP atunci când te uiți la un video.

 

  1. Cum să simulezi un contact vizual în FaceTime

 

Ideea aceasta apărut încă de la versiunea iOS 13, în variantă beta, care până la urmă nu s-a mai lansat. Acum, iOS 14 reia ideea și vine cu o funcție care îți permite să te prefaci că te uiți fix spre cameră atunci când vorbești cu cineva, în timp ce tu urmărești altceva pe ecran. Este o funcție foarte utilă atunci când ești în conversație cu șeful și vrei să dai impresia că urmărești cu maximă atenție ce spune.

Pentru a activa funcția intră în Settings > FaceTime > Eye Contact, iar șeful va fi încântat să vadă cât de atent asculți ce are de spus!

 

  1. Cum să declanșezi acțiuni bătând cu degetul pe spatele telefonului

Noul iOS 14 vine cu o funcție foarte interesantă, grație căreia poți activa diverse opțiuni în Control Center sau să activezi un shortcut, doar bătând cu degetul de două sau trei ori pe spatele telefonului.

Poți activa această funcție din  Settings > Accessibility > Touch > Back Tap.

Alege numărul de bătăi pe care vrei să-l folosești, iar apoi o să-ți apară o listă de acțiuni pe care le poți declanșa în acest mod inedit. De pildă, poți folosi această funcție pentru a face poze sau pentru a lansa Siri, doar bătând de două ori cu degetul pe partea din spate a ecranului. Nu trebuie să-ți faci griji că funcția se va declanșa din greșeală atunci când ții telefonul în buzunar sau în geantă de exemplu, pentru că dispozitivul este știe să deosebească ritmul bătăilor cu degetul de o apăsare accidentală.

 

  1. Cum să te întorci rapid într-o aplicație

Să spunem că ai intrat în aplicația de setări, ai ajuns deja departe și te întrebi câte pagini va trebui să dai înapoi pentru a ajunge la meniul principal. Ei bine, iOS 14 vine cu un truc foarte util. Nu va mai trebui să dai înapoi pagină cu pagină din butonul aflat în colțul din stânga sus.  Trebuie doar să apeși lung pe acest buton pentru a ți se afișa o listă cu pagini și poți să te întorci la ce vroiai dintr-o singură mișcare. Doar apeși pe pagina dorită și gata!

 

  1. Cum să scrii mesaje pe ecran cu Apple Pencil

Funcție Scribble este disponibilă doar pentru iPad, dar este nemaipomenită. Folosind Scribble poți scrie un mesaj cu Apple Pencil direct pe ecran, iar telefonul tău îl va converti automat în text digital.

De exemplu, atunci când lucrezi la un document pe iPad adăugând notițe cu un stylus și primești un iMessage, poți să răspunzi direct folosind același Apple Pencil. Tot ce ai de făcut este să deschizi notificarea și să scrii un răspuns rapid, fără a mai pierde timp activând keyboard-ul. Trimiți răspunsul care este convertit automat și poți să-ți vezi de treabă.

Noile sisteme de operare iOS 14 și iPadOS 14 sunt disponibile ca update gratuit, iar instalarea lor nu durează mult. Profită de ocazie pentru a face și puțină ordine prin telefon, astfel încât să funcționeze la parametri optimi. În cazul în care ai vreo problemă cu telefonul, vino la o consultație gratuita la centrele de reparații de la ClinicaGSM sau solicita online o estimare de pret. Doctorul telefonului tău va rezolva imediat problema, iar tu vei primi garanție pe viață pentru intervenție. In plus, in fiecare luna oferim un super telefon prin extragerea unui castigator.