Problemele Telefonului: Singurul Ghid Despre Servisare De Care Ai Nevoie

Un telefon nu e “în siguranță” doar pentru că i-ai pus o husă și o folie de sticlă. Sigur, ele o să ajute, și o să-ți țină telefonul în siguranță în cazul în care îl scapi.
Dar nu sunt nici pe departe destul ca să te protejeze de probleme. Un telefon care:
- Merge mai încet decât normal
- Nu mai înregistrează comenzile tactile
- Înregistrează comenzile greșit
- Pornește singur aplicații
- E plin de reclame pop-up
- Și multe alte probleme…
… Are nevoie de servisare.
Problemele telefonului pot să apară din multe motive, dar o să le împărțim în două categorii mari: Software și Hardware.
În acest ghid discutăm despre fiecare categorie în parte, analizăm ce se poate întâmpla cu telefonul tău, și-ți spunem exact cum facem noi să reparăm aceste probleme.
Poți folosi acest ghid ca să-ți dai seama ce e în neregulă cu telefonul tău, sau poți chiar să îl folosești că punct de plecare dacă vrei să-ți repari singur telefonul.
Psst! Dacă nu ai timp să citești acum toată postarea asta, poți să o descarci în format pdf și s-o citești când vrei tu:
[download_after_email id=”8051″]
Daca nu, hai să începem.
Software
Problemele telefonului care țin de programe, sistem de operare sau aplicații se numesc probleme de software.
În acest capitol vorbim despre:
- Cum ne dăm seama ce e în neregulă cu software-ul telefonului tău
- Ce faci când telefonul merge încet
- Ce faci cu un telefon supraîncălzit
- De ce uneori se blochează aplicațiile sau chiar telefonul
- Cum scapi de reclamele intruzive
- Alte sfaturi pentru un software sănătos
Cum Ne Dăm Seama Ce Probleme Are Telefonul Tău
Când vine vorba de software, luăm mai întâi tot ce știm de la client despre problemă. Problemele de software sunt destul de comune, așa că putem să ne dăm seama de cele mai multe ori doar din acele informații ce e de făcut.
După o analiză inițială, luăm la mărunțiș telefonul, programele instalate, și după nevoie chiar și codul sursă ca să ne dăm seama de unde vine problema. Diagnosticăm ce e în neregulă cu telefonul, și mai apoi aplicăm “tratamentul” pe care specialiștii noștri îl consideră potrivit.
După ce rezolvăm problema, facem câteva teste ca să ne asigurăm că totul merge bine.
Hai să vedem care sunt cele mai des întâlnite probleme, cum poți să le rezolvi singur, și când ai nevoie de noi.
Telefonul Merge Încet
Una dintre cele mai des întâlnite probleme la telefoane, faptul că smartphone-ul tău merge încet, se poate datora multor cauze. De la viruși, la o aglomerare de aplicații, până la probleme cu hardware-ul telefonului.
De cele mai multe ori, ca să rezolvi această problema e bine să începi cu o curățenie generală. Dacă ai instalat recent o aplicate, poate ea e de vină. Încearcă s-o ștergi și după aceea vezi dacă problema se rezolvă.
Dacă nu, du-te în Setări -> Aplicații și apasă pe fiecare aplicație în parte, ca mai apoi să îi cureți “datele cache”.
Mai apoi, ia la rând fiecare aplicație și șterge-le pe cele de care n-ai nevoie.
Dacă telefonul încă nu funcționează bine, poți să încerci să instalezi CCleaner.
E o aplicație care șterge din datele de pe telefon pe care nu le folosești. Dacă și după ce faci asta ai probleme, ar trebui să ne scrii. O să te ajutăm să-ți dai seama ce e în neregulă cu telefonul tău și, după nevoie, să-l și reparăm, oriunde te afli în țară.
Telefon Supraîncălzit
Aceasta e o problemă similară cu cea a telefonului care merge încet, pentru că poate veni din aceeași sursă.
Așadar, poți încerca aceleași soluții ca să vezi dacă se rezolvă problema.
De cele mai multe ori, totuși, telefonul supraîncălzit poate avea de-a face cu încărcătorul, sau locul în care îl ții, așa că poți încerca să-ți schimbi încărcătorul sau să nu ții telefonul în soare.
Dacă asta nu merge, cel mai probabil telefonul se supraîncălzește din cauza bateriei, o problemă despre care vorbim la secțiunea de hardware.
Blocarea Telefonului Sau A Aplicațiilor
Vrei să tastezi un mesaj și dintr-odată Messenger se oprește.
Vrei să intri pe Facebook și dintr-odată ecranul se face negru.
Îți sună cunoscut?
Dacă da, ai de-a face cu un telefon (sau aplicații) care crashuiesc sau se blochează des. La fel ca la un telefon care merge încet, sursele problemei pot fi variate, deci e greu să-ți spunem exact ce e neregulă fără să știm specific ce s-a întâmplat în cazul tău.
Dar hai să încercăm.
Dacă o singură aplicație are probleme, încearcă să o reinstalezi din Google Play Store sau App Store. Dacă problema nu se rezolvă după, aplică aceeași procedură ca și la problema cu telefonul care merge încet. Dacă nici ea nu funcționează, putem noi să te ajutăm. Scrie-ne și îți analizăm telefonul, îl reparăm, și ți-l trimitem înapoi că nou.
Reclamele apar non-stop
Există mulți viruși care circulă mai ales pe telefoane Android, care o să-ți pornească reclame de tip pop-up indiferent ce faci pe telefon.
Într-o situație fericită, poți să rezolvi problema asta singur – pur și simplu dezinstalează aplicațiile pe care le-ai instalat de când a început problema.
Dacă nu funcționează, încearcă să instalezi Malwarebytes și să urmezi recomandările lor:
Totuși, există și viruși mai “deștepți”.
De exemplu, Xhelper e un virus foarte intruziv care o să-ți arate reclame odată la 5 secunde, și de care nu scapi nici dacă îți formatezi telefonul. Se furișează în fișierele implicite ale telefonului și acolo rămâne orice ai face.
Există rezolvări.
De exemplu, cu Xhelper trebuie să umbli la câteva arhive și să folosești niște aplicații adiționale. Dar e un proces foarte complicat, așa că dacă nu te descurci cu sfaturile pe care le-am dat inițial, îți recomandăm să ne contactezi și să ne lași pe noi să-ți vindecăm smartphone-ul.
Alte Sfaturi Pentru un Software Sănătos
Cea mai bună metodă ca să-ți rezolvi problemele de software ale telefonului tău e să acționezi preventiv. Iar dacă nu, încearcă să urmezi niște sfaturi generale oricând ai o problemă.
Uite câteva bune practici:
- Majoritatea problemelor de software se rezolvă prin dezinstalarea aplicației care îți face probleme. Dacă problemele au început după ce ai instalat o aplicație (mai ales dacă n-ai luat-o din magazinul oficial al sistemului tău de operare), încearcă s-o ștergi. S-ar putea să ai noroc.
- Updatează-ți mereu firmware-ul și software-ul. Nu da “Remind me later” la fiecare notificare despre un update, ești mult mai în siguranță când ești la zi cu actualizările.
- Orice problemă de software ai avea, dacă persistă, încearcă să-ți formatezi telefonul. De cele mai multe ori găsești opțiunea asta în Setări -> Telefon -> Formatare, dar asta poate varia de la caz la caz. Ai grijă totuși: opțiunea aceasta îți va șterge tot ce ai în telefon.
- Între 2-5% din problemele telefonului tău sunt din cauza producătorului. Du telefonul la un specialist ca să-ți dai seama ce e în neregulă cu el, și s-ar putea ca garanția să acopere problema pe care o ai.
Dacă încă ai probleme după ce ai încercat tot de unul singur, nu dispera. ClinicaGSM e aici să te ajute, așa că poți să ne scrii liniștit, să ne spui ce problemă ai, și noi îți oferim transport gratuit pentru telefonul tău, de oriunde din țară până la noi la sediu, și înapoi.
Hardware
Hardware se referă la piesele telefonului tău – ecranul, bateria, carcasa, camera și alte piese interne. Problemele telefonului de hardware sunt un pic mai greu de rezolvat, dar nu imposibil, mai ales dacă apelezi la un service GSM serios.
În acest capitol vorbim despre:
- Cum ne dăm seama ce probleme de hardware are un telefon
- Ce faci când ai probleme cu bateria
- Cum salvezi un telefon cu ecranul spart sau crăpat
- Ce faci când touchscreen-ul nu-ți primește comenzile
- De ce uneori camera fotografiază “în ceață”
- Ce măsuri de precauție trebuie să iei pentru un hardware sănătos
Cum Ne Dăm Seama Ce Probleme Are Telefonul Tău
Mai întâi, ne asigurăm că nu e nicio problemă de software. Urmăm o procedură similară ca și la identificarea problemelor de software, dar de data asta e important să și dezmembrăm telefonul ca să ne uităm la piesele din interior, să descoperim exact de unde vine problema.
De exemplu, dacă telefonul tău nu se încarcă bine s-ar putea să fie o problemă de la baterie, de la încărcător, de la mufă, sau o combinație între toate.
Identificăm de unde apare problema, o rezolvăm, rulăm teste, și abia apoi predăm telefonul înapoi clientului.
Uite cum poți să faci și tu asta.
Probleme Cu Bateria
Performanța bateriei telefonului tău o să scadă cu timpul, indiferent de ce faci. Ajută să folosești încărcătoare de calitate, dar chiar și atunci o să începi să vezi că bateria nu mai rezistă ca la început.
După expunerea la diferite contexte – cum ar fi căldură mare – eficiența bateriei poate scădea mai repede.
Deci e bine să iei măsuri de siguranță.
În primul rând, folosește încărcătoare de calitate și nu forța introducerea încărcătorului în mufă. De multe ori, problema la “baterie” s-ar putea să fie, de fapt, o problemă cu infrastructura de încărcare a telefonului (niște linii mici unde se conectează bateria la telefon).
În acele cazuri, nu ajunge să schimbi bateria.
Dar poți să încerci să faci ceva ca să nu mai rămâi fără baterie. Oprește aplicațiile care rulează pe fundal, și încearcă să dai luminozitatea telefonului tău cât mai jos.
Dacă nu ajută, ai nevoie de ajutorul unui specialist ca să-ți dai seama de unde vine problema, și care e soluția cea mai bună.
Ecran spart sau crăpat
Există puțini oameni care n-au trecut prin asta. Oricât de grijuliu ești, e foarte probabil că ți-ai scăpat telefonul la un moment dat.
Și evident – primul lucru pe care poți să-l faci în legătură cu asta e prevenția. Folia de sticlă și husa sunt foarte importante ca să-ți asigure un telefon longeviv.
Dar uneori n-o să fie destul, și crăpăturile sau spărturile o să apară. În acele cazuri, nu poți să faci foarte multe lucruri.
Un display nou nu se schimbă ușor, și nu e nici ieftin. Dar e cea mai bună soluție pentru telefonul tău.
Dacă ai un telefon la care ții și nu vrei să-ți cumperi unul nou, contactează-ne. Putem să te ajutăm să-ți schimbi display-ul.
Ecran Care Nu Primește Comenzi
O altă problemă comună e să apeși pe touchscreen fără niciun fel de rezultat. Acest lucru poate deveni frustrant mai ales dacă încerci să tastezi și unele litere pur și simplu nu vor să se așeze în mesaj.
Și aici sursa problemei poate fi variată.
De exemplu, dacă ți-ai instalat o tastatură nouă, poate problema e de la software.
Dacă ai eliminat orice cauză de la software, înseamnă că e o problemă cu touchscreen-ul, caz în care din nou, nu prea ai ce să faci de unul singur.
Dacă ne trimiți un mesaj spunându-ne exact ce problemă ai, putem să ne dăm seama împreună cum s-o rezolvăm, oriunde ești în țară. Asigurăm noi transportul dus-întors.
Camera fotografiază “în ceață”
Asta e o problemă mai rară, dar nu mai puțin frustrantă. Dacă oricare dintre camere (frontală sau de la spate) a fost lovită sau crăpată, fotografiile o să iasă “în ceață”.
O soluție pe care să poți s-o implementezi singur nu prea există.
Dacă ții la telefon, se poate să fie necesară înlocuirea unor componente. Totuși, înainte să iei legătura cu un service GSM, asigură-te că nu este doar prăfuită/murdară camera, pentru că și de acolo poate veni efectul de “ceață”.
Sfaturi Pentru Un Hardware Sănătos
Pe lângă tot ce ți-am zis, poți să ai grijă din timp de telefonul tău ca să te asiguri că nicio piesă nu se strică. Sau cel puțin, că nu se strică așa de tare. Asigură-te că:
- Îți iei o garanție. Asta e mai ales important dacă îți iei iPhone, pentru că reparațiile la produse Apple sunt de obicei mult mai scumpe, din cauza pieselor costisitoare.
- Pune-ți folie și husă. Ideal imediat ce ți-ai cumpărat telefonul.
- Ferește-l de orice fel de lovituri sau scăpări. Pe lângă urmele inestetice lăsate de orice lovitură, și pe lângă piesele de la vedere care se pot strica (display, cameră), impactul puternic are și alte efecte. Cu fiecare lovitură, piesele interne ale telefonului riscă să se strice și ele.
- Ferește telefonul de apă, chiar dacă scrie “waterproof” pe cutie. Orice picătură în locul nepotrivit poate să-ți dea bătăi de cap.
- Curăță telefonul des. Aici se include display-ul și carcasa, dar e mai ales important să cureți orice mufă de praf.
Dacă vrei să ai access oricând la aceste informații, poți să descarci acest ebook gratuit pe care l-am facut special pentru tine:
[download_after_email id=”8051″]
Dacă după ce ai parcurs toate aceste detalii nu găsești soluții, să știi că ele există și le putem aplica noi, pentru tine.
Uneori e frustrant, știm, să nu înțelegi ce problemă are și nu e chiar momentul potrivit să cumperi altul.
Iar când e nou și-l spargi… e teribil!
Clinica GSM e cea mai bună soluție pentru sănătatea telefonului tău.
Avem standarde de calitate stricte și tratăm fiecare telefon cu precizie și seriozitate chirurgicală.
Dacă ai o problemă cu telefonul pe care nu poți s-o rezolvi singur, nu ezita să completezi acest formular.
Oriunde ești în țară, putem să te ajutăm. Pur și simplu trimite-ne telefonul tău (transportul e gratuit dus-întors) și ți-l trimitem înapoi ca nou.
Și încă ceva, foarte important:
Oferim garanție pe viață pentru toate lucrările noastre. 🙂
Așa că n-ai absolut nicio grijă în plus.
Ia legătura cu noi, chiar acum!