9 Lucruri pe care să le Verifici la un iPhone Second Hand

Telefoanele iPhone au fost dorite încă de la lansarea din 2007. Sunt elegante, smart și ușor de folosit, însă niciodată ieftine. De aceea multe persoane optează pentru achiziția unui iPhone second hand. La fel ca în cazul achiziției unei mașini folosite, și cumpărarea unui telefon second hand presupune să faci anumite verificări pentru a evita situații neplăcute.
Dacă și pe tine te bate gândul să cumperi un telefon uzat dintr-o sursă necunoscută, iată 9 lucruri la care să te uiți înainte să bați palma cu vânzătorul.
Sursa contează
În primul rând, te sfătuim să cumperi un iPhone send hand dintr-o sursă de încredere. Un reseller care e pe piață de câțiva ani are o reputație de păstrat. Un vânzător de pe OLX, nu.
Salvează-ți câteva bătăi de cap și cumpără doar din locuri de încredere.
iPhone-ul e blocat în vreo rețea?
Pentru că dacă e, vei avea costuri cu deblocarea lui. Ceea ce nu este un capăt de țară, mai ales dacă prețul telefonului este avantajos. Te așteptăm la Clinica GSM pentru astfel de deblocări din rețea.
Cum verifici dacă iPhone-ul e blocat în rețea
Cel mai simplu mod este să îți aduci cartela SIM la întâlnirea cu vânzătorul, să o introduci în telefon și să vezi dacă funcționează.
Verifică dacă iPhone-ul a fost scăpat în apă
Chiar dacă pare să funcționeze perfect, un device scăpat la un moment dat în apă se poate strica cu ușurință. iPhone-ul are anumite componente care cedează în timp odată ce au luat contact cu apa.
Cum verifici dacă telefonul a fost scăpat în apă
iPhone are un indicator numit Liquid Contact Indicator aflat undeva în spatele locului unde este introdusă cartela SIM. Locul variază în funcție de model și îl poți verifica pe acest site.
Indicatorul este de culoare albă, argintie sau gri când telefonul este în regulă și devine roșu atunci când acesta a luat contact cu apa.
Asigură-te că telefonul nu este furat
De ce nu vrei să cumperi un telefon furat? Pentru că Apple nu permite activarea iPhone-urilor furate de către noi utilizatori. Această funcție se numește Activation Lock și din păcate devine vizibilă doar după ce ai cumpărat telefonul, când deja este prea târziu.
Cum afli dacă telefonul este furat înainte să-l cumperi
Ai nevoie de codul unic pentru fiecare telefon numit IMEI sau MEID (în funcție de operator). Fie îl ceri vânzătorului, fie îl obții singur urmând următorii pași:
- Settings
- General
- About
- Scroll până la IMEI sau MEID (vor fiu în jur de 15 caractere)
- Verifică codul IMEI pe unul din site-urile de mai jos
Site-uri verificare cod IMEI
Verifică bateria iPhone-ului
Dacă bateria noului tău iPhone nu o să dureze prea mult, cu siguranță vei fi frustrat și nu vei putea folosi telefonul așa cum ți-ai dorit.
Din momentul în care un smartphone este folosit pentru prima dată, bateria acestuia se află într-o continuă stare de degradare. Cu alte cuvinte, cu cât un telefon este mai vechi, cu atât mai puțin îi durează bateria.
În general ar trebui să verifici bateria oricărui iPhone mai vechi de 1 an.
Cum verifici sănătatea bateriei la iPhone
- Settings
- Battery
- Battery Health
- Maximum Capacity: procentajul afișat în această secțiune îți spune cât este de sănătoasă bateria
Cu cât procentul e mai apropiat de 100%, cu atât mai bine. Pentru telefoane iPhone aflate în condiție bună și cu o baterie degradată, poți lua în considerare înlocuirea acesteia.
Scrie-ne aici sau dă-ne un telefon (0755.585.180 pentru Clinica GSM din Piatra Neamț și 0757.555.077 pentru Clinica GSM din Iași) pentru mai multe detalii despre înlocuirea bateriei la iPhone.
Verifică posibile defecțiuni
Un iPhone folosit are probabil câteva zgârieturi, ceea ce e perfect normal. Anumite defecțiuni tehnice însă te pot împiedica din a folosi telefonul la capacitatea lui maximă.
Iată câteva aspecte pecare să le verifici atunci când testezi un iPhone second hand:
- Touch ID-ul (dacă e cazul)
- Face ID-ul
- Senzorul 3D Touch
- Zgârieturi pe lentila camerei
- Camera față spate – chiar dacă pe exterior arată perfect, camera poate să nu facă focus cum trebuie și toate pozele să iasă în ceață
- Mufa de căști sau cablul încărcătorului (pune telefonul la încărcat și vezi dacă face contact cum trebuie)
- Difuzoarele – pune muzica la maxim și verifică butoanele de volum
- Conexiunea Wi-Fi și Bluetooth – verifică posibile erori în Settings
- GPS-ul – intră în Maps și vezi dacă îți găsește corect locația actuală
- Verifică dacă ecranul are pixeli morți – poți face testul pe acest site
Mărimea contează
Un alt aspect care face diferența este mărimea memoriei. Aceasta variază la iPhone de la 16 GB până la 512 GB iar diferența de preț este și ea semnificativă (dintr-un motiv întemeiat).
Chiar dacă memoria telefonului nu mai este la fel de importantă cum obișnuia să fie datorită serviciului de stocare iCloud pentru poze, muzică sau alte documente, sfatul nostru este să optezi pentru o variantă de iPhone de minim 64 GB.
În final, resetează telefonul de față cu proprietarul
Pentru că îți va cere parola proprietarului de iCloud și asta îți poate produce încurcături dacă v-ați despărțit.
Cel mai bine este să faci această operațiune de față cu el:
- Mergi în Settings
- General
- Reset
- Erase All Content and Settings
Dacă ai garanție e perfect
Cu cât plătești mai mult pentru un obiect, cu atât ai mai mare nevoie de garanții sau asigurări. Chiar dacă cumperi un iPhone second hand de la o persoană fizică și nu de la un vânzător, tot este posibil să obții o garanție.
Toate telefoanele reparate la Clinica GSM au garanție pe viață pentru reparația respectivă. Această garanție se transferă noului proprietar odată cu vânzarea telefonului. Este așadar posibil să cumperi un iPhone second hand și să ai o minimă garanție a bunei funcționări a acestuia.
Concluzie
Exact ca în paralela făcută la începutul articolului – îngrijirea telefonului este similară cu îngrijirea unei mașini. Dacă proprietarul i-a făcut periodic reviziile, are toate facturile de la service și mașina este bine întreținută, atunci scade și riscul să ai suprize neplăcute după cumpărare.
Îți dorim achiziții cât mai sigure, de care să te bucuri cât mai mult timp.
Iar dacă ai nevoie de un diagnostic software, de înclouirea bateriei, a ecranului sau de orice fel de reparație, te așteptăm la una din Clinicile GSM din țară.