Ai observat că unele produse sunt doar un abonament la și mai multe cheltuieli? Hai să n-o mai lungim. Descoperă care sunt acele produse făcute să te stoarcă de bani (mult) după ce le cumperi.
1. Produsele software
În fiecare an apar noi programe sau sisteme de operare care scot din uz fișiere sau alte programe mai vechi cu care nu sunt compatibile.
Mai rău, unele produse de software sunt atât de complexe încât merg extrem de încet pe calculatoarele mai vechi – cum e cazul produselor Microsoft. Iar asta îți forțează mâna să cumperi un calculator sau un laptop nou pe care noua versiune de soft să funcționeze cum trebuie.
Dacă nu ești nou pe aici, știi deja că iubim să îți economisim bani și să protejăm mediul reparând telefoane, laptop-uri sau tablete care încă pot funcționa bine-mersi cu o simplă reparație. Te încurajăm și pe tine să nu treci la un model nou de tehnologie înainte de a o folosi pe cea veche la capacitate maximă.
Soluția 1: Hai la Clinica GSM
Soluția 2: Folosește software open source
Există echivalentul gratuit al programelor mari, cu plată. În loc să cumperi o licență de Windows, de exemplu, poți instala o versiune gratuită din lista de mai jos.
Iată alte versiuni gratuite, open source, de software:
- GIMP în loc de Lightroom pentru editare foto
- DaVinci Resolve în loc de Adobe pentru editare video
- LibreOffice sau Google Docs în loc de Microsoft Office pentru editarea documentelor
- VLC în loc de Windows Movie Player sau QuickTime pentru editare video
2. Smartphone-urile
Zilele astea circulă o știre pe Reddit conform căreia un iPhone 11 PRO i-a salvat viața unui soldat ucrainean. Cum? A luat un glonț pentru el.
Chiar dacă telefoanele mobile pot fi făcute să reziste, exteriorul lor e extrem de fragil.
Cam toate telefoanele din ziua de azi au sticlă și pe față, și pe spate.
Sticlă pe care e extrem de ușor să o spargi. Iar atunci când o faci, lumea se uită ciudat la tine că ai un telefon cu ecranul crăpat.
Sticla nu este acoperită de garanție
Ca lucrurile să fie și mai distractive, garanția standard a unui smartphone nu acoperă costul înlocuirii sticlei sparte în urma neatenției tale. Lucru care nu surprinde pe nimeni.
Îți e mai simplu să cumperi modelul nou
Dacă ai un model mai vechi de telefon a cărui valoare de revânzare nu e prea mare, un accident în care îți spargi ecranul te poate împinge să îți cumperi noul model de la același producător.
Iar producătorii de telefoane exact asta urmăresc: să cumperi din nou!
Dacă cumperi un telefon nou de fiecare dată când ți se strică ceva, producătorul telefonului are un profit mult mai mare decât dacă ți-ar fi vândut doar piesa de schimb și manopera pentru înlocuirea ei. Astfel, decizia de a renunța la un telefon defect în favoarea modelului nou alimentează această caracatiță toxică a profitului.
Producătorul nu va avea niciun stimulent să facă produse mai calitative și rezistente – până la urmă, de ce ar face-o? Și poate chiar să producă un deficit de piese de schimb disponibile pe piață tocmai pentru a împiedica reparația de telefoane care le mănâncă atât de mult din profit.
Soluția e mereu reparația, nu să cumperi din nou
Chiar merită să iei în considerare reparația.
Da, trebuie să găsești un service capabil și de încredere care să aibă piesa, cunoștințele, dar și echipamentul să îți repare telefonul. Dar partea bună este că ai aterizat fix unde trebuie.
Noi suntem Clinica GSM, un service GSM cu o experiență de peste 10 ani în repararea electronicelor.
Apelează cu încredere la serviciile noastre de reparații:
- Oferim garanție pe viață la reparație
- Avem prețuri corecte
- Și îți ridicăm telefonul direct de acasă dacă nu ești un fan al traficului
Solicită aici o reparație online.
De ce nu poți să îți repari singur telefonul
Presupunând că te pricepi, ai nevoie de piesa de schimb corectă, dar și de instrumentele potrivite pentru telefonul tău.
Piesele sunt prea mici și prea complicate, iar o șurubelniță clasică nu se potrivește cu șuruburile folosite în producția de telefoane.
3. Laptopurile
Știai că mărimea unui gadget are un impact asupra duratei lui de viață? Cu alte cuvinte, cu cât un device este mai compact, cu atât este mai ușor să se strice.
Motivul este unul simplu: electronicele mai mici se încing mai ușor.
Căldura strică device-urile mici
Cu cât un dispozitiv se încinge mai rapid, cu atât se degradează mai repede piesele interne. Nu o dată s-a întâmplat ca piese sensibile să fie plasate în locuri prost ventilate. Piesele cele mai importante sunt de cele mai multe ori puse pe centrul laptopului, acolo unde acesta se încinge cel mai tare. Ventilatoarele sunt de cele mai multe ori pe margine, iar piesele esențiale se strică cel mai rapid.
Nu știi cum arată o placă de bază și nici ce s-a întâmplat cu laptopul tău, așa că primul tău instinct este să cauți laptopuri noi pe piață.
Soluția: Repară-ți laptopul la Clinica GSM
Cu siguranță o să te coste mai puțin decât unul nou! Vei fi surprins să afli că la finalul reparației, vechiul tău laptop poate funcționa la fel de bine ca unul mai tinerel.
Solicită o reparație online cu un click pe acest link.
Iar dacă vrei să ne faci o vizită în service și să îți lași personal laptopul la reparat, uite o listă de adrese pentru locațiile Clinicii GSM:
- Iași: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
- Piatra Neamț: Piața Ștefan cel Mare nr. 2
- Târgu Neamț: Bulevardul Mihai Eminescu m9
5. Jocurile pe calculator și consolele de gaming
Internetul e plin de glume despre noua practică din lumea de gaming de a vinde DLC-uri. Dacă nu ești familiarizat cu conceptul, treaba e simplă: cumperi un joc, dar nu chiar.
Pentru că poți accesa doar o mică parte din el. Pentru a te bucura de întreg jocul, mai ai de cumpărat câteva bucăți – iar prețul total al jocului se dublează sau chiar triplează.
Asta fără să mai pui la socoteală și prețul consolei de jocuri – preț care nu e deloc mic.
Jocurile nu sunt compatibile cu consolele mai vechi
Ba mai mult, dacă vrei să îți păstrezi pentru mai mulți ani vechea consolă, află că noile jocuri lansate nu sunt compatibile cu modelele mai vechi.
Ăsta e cazul și companiei Sony care se lăuda că jocurile vechi sunt compatibile cu noul lor model de consolă. Ei bine, asta s-a terminat odată cu lansarea Playstation 4.
Compania îți forțează astfel mâna să cumperi noul model de consolă. Iar atunci când o faci, poți să-ți iei la revedere de la vechile jocuri pe care le-ai plătit la un moment dat. Va trebui să îți cumperi aceleași jocuri din nou, dar în versiunea compatibilă cu noua consolă.
Suuuper distractiv, nu-i așa?
Oricum te forțează să cumperi noua consolă
Să zicem că nu vrei neapărat noile versiuni de jocuri. Că ești ok să te joci vechile tale jocuri pe vechea ta consolă.
Ei bine, nici asta nu e posibil.
Microsoft, Sony sau Nintendo sprijină existența unei console pentru un timp limitat. Asta nu înseamnă că vechiul tău Playstation 3 explodează pentru 3 ani de folosire, dar:
- Apar bug-uri pe care nu le repară nimeni
- Nu mai sunt scoase update-uri de soft
- Nimeni nu mai lucrează la întreținerea lui
În final, toți utilizatorii sunt forțați să își scoată din uz vechile consolă și să plătească câteva sute de euro pentru noul model – asta fără să mai punem la socoteală și noile jocuri, desigur.
De ce nu e ok să cumperi produse făcute să fie aruncate
Lăcomia companiilor funcționează pe termen scurt. Ei au profit maxim, iar utilizatorii nu par să se supere prea tare.
Problema apare însă atunci când avem orașe întregi de electronice scoase din uz, cum este acest oraș din China:
Dacă pandemia ne-a învățat un lucru, acela este că nu putem izola consecințele negative ale acțiunilor noastre într-o zonă a globului, o țară, nici măcar un continent.
Deșeul format din vechile noastre electronice ne poluează aerul, apele, pământul.
Și apoi ne întrebăm de ce ne îmbolnăvim tot mai des sau de ce cazurile de cancer cresc exponențial de pe vremea bunicilor noștri.
Bunicii noștri aveau un ceas toată viața. Își schimbau televizorul și aparatul radio poate o dată în viață. Iar telefonul fix era pe viață în casa cuiva.
Poate e aceea nu auzeam de atâtea boli și cazuri de cancer pe vremea lor.
Repară. Refolosește. Reciclează.
Un device poate funcționa ca nou atunci când ajunge pe mâini bune.
Tehnicienii noștri îți repară cu garanție pe viață:
- Telefonul
- Tableta
- Laptopul
- Smartwatch-ul
Hai la Clinica GSM din orașul tău sau solicită o reparație online.
Click aici pentru lista de adrese pentru service-urile noastre.
Suntem sociabili
Și ne place tare să te cunoaștem și să interacționăm (în online și nu numai)! Ne găsești pe Facebook, pe Instagram și poți parcurge articole super utile pe Blogul Clinicii GSM.