Cum pui parola la aplicatii pe Android și iPhone

Dacă îi dai cuiva acces la telefonul tău, asta nu înseamnă că e în regulă să îți citească mesajele sau să intre pe conturile tale de social media. Află cum poți să ai un strat în plus de securitate pe telefon și să pui parola la aplicatii pe Android și iPhone.
Cum pui parola la aplicatii pe Android
Ai nevoie de o instalarea unei noi aplicații ca să îți pui parola la aplicatii pe Android. Această aplicație va avea acces la cele mai importante date din telefonul tău, așa că asigură-te că instalezi doar aplicații în care poți avea încredere.

Asigură-te că aplicația pe care urmează să o descarci din Google Play Store are multe descărcări. Nu ar strica să arunci un ochi și pe review-uri înainte să o instalezi și să pui parola la aplicatii pe Android.
Iată câteva opțiuni de încredere:
- AppLock
- Screen Pinning
- Secure Folder (doar pe Samsung)
Să le luăm pe rând.
Instalează AppLock și pui parola la aplicatii pe Android
AppLock vine în două variante: Smart AppLock este gratuită și AppLock Pro, care costă câțiva lei pe lună.
Aplicația gratuită
Cu Smart AppLock îți poți proteja aplicațiile fie cu amprentă, fie cu un cod format din cifre sau un model făcut cu degetul pe ecran.
Dacă alegi ultimele două variante, asigură-te că sunt diferite de codul de deblocare al telefonului. Altfel, scopul acestui al doilea strat de securitate se pierde.

Aplicația gratuită îți trimite și o alertă de fiecare dată când cineva încearcă să intre într-o aplicație protejată folosind o parolă incorectă.
Aplicația cu plată cu care pui parola la aplicatii
Cu AppLock Pro poți seta opțiunea Crash screen din aplicația plătită pentru a ascunde lacătul care încuie aplicațiile. Astfel, dacă cineva îți umblă în telefon, nu va ști că pui parola la aplicatii, cu atât mai puțin la care aplicații. Va afla doar atunci când încearcă să le acceseze.

Cum îți protejezi intimitatea cu Screen Pinning
Cu Screen Pinning nu pui parola la aplicatii, dar nu e nici departe de această funcționalitate. Aplicația păstrează o singură aplicație pe ecran, fără posibilitatea de a ieși din ea fără acordul ei.
Situații în care Screen Pinning e super util
- Când îi dai copilului telefonul să se joace
- Când telefonul îți este folosit de o altă persoană
- Când ești în zone turistice sau cu grad mare de furt
Dacă le dai telefonul mai multor persoane să se uite la fotografii, de exemplu, aplicația împiedică pe oricine să deschidă o altă aplicație sau să revină la ecranul de pornire.
Desigur, aplicația este utilă și în cazul în care îți este furat telefonul din mână în timp ce îl folosești, fiind deblocat. În acest caz, hoțul nu poate ieși fără o parolă din aplicația pe care o foloseai în acel moment. Sperăm doar că nu foloseai tocmai aplicația de banking!

Cum activezi Screen Pinning pe Android
- Mergi la Setări și selectează “Security & Location.”
- Apasă pe “Advanced,” și apoi pe “Screen Pinning.”
- Pune Screen Pinning în poziția de “on”, apoi activează și “Ask for PIN before unpinning” pe “on”
- Apasă pe butonul “Overview” (cel pătrat) din partea de jos a ecranului
- Selectează aplicația pe care vrei să o lipești, apoi apasă “Pin”
- Confirmă apăsând “Got it.”
E posibil ca instrucțiunile de activare să difere în funcție de Androidul pe care îl folosești, dar pașii vor fi similari cu cei de mai sus.

Pentru a dezactiva Screen Pinning pentru o aplicație:
- Apasă “Back” (în formă de triunghi)
- Apasă “Overview” în același timp
- Introdu codul PIN ales
Cum îți pui aplicațiile într-un folder securizat (Samsung)
Secure Folder este o funcționalitate Samsung care îți permite să îți pui aplicațiile ce conțin informații sensibile într-un folder protejat de o parolă. Nu pui parola la aplicatii în sine, dar pui o parolă la intrarea într-un folder care le conține. Deci obții cam același lucru – extra securitate și intimitate.

Și în cazul Secure Folder poți alege între a-ți proteja aplicațiile cu o parolă, cu amprentă sau chiar și cu irisul ocular.
Cum folosești Secure Folder pe un telefon Samsung
- Mergi în Settings la “Biometrics and security.”
- Selectează “Secure Folder,” apoi “Lock type.”
- Alege metoda de securitate preferată și setează-ți parola
- Mergi în folderul de aplicații și selectează “Secure Folder.” Click pe “Add apps.”
- Selectează totate aplicațiile pe care vrei să le pui în folder, apoi apasă “Add” din dreapta sus a ecranului
- Click pe “Lock” în meniul Secure Folder
- În final, încearcă să accesezi o aplicație pe care ai pus-o în folder și verifică dacă îți cere parola sau amprenta

Cum pui parola la aplicatii pe iPhone
Lucrurile nu stau la fel de simplu și pe iPhone. Spre deosebire de telefoanele Android care se bucură de o sumedenie de aplicații realizate de tot felul de dezvoltatori, ecosistemul Apple este unul închis și nu oricine își poate pune propriile aplicații în App Store.
Până de curând, nici nu exista posibilitatea să îți pui parola la aplicatii pe iPhone, dar de acum există o cale foarte puțin cunoscută pentru majoritatea utilizatorilor de iPhone.
Iată despre ce este vorba.
iPhone îți poate controla timpul petrecut în aplicații
Ca un părinte bun care îți scoate calculatorul din priză după ce te-ai jucat prea mult, și iPhone te poate scoate din aplicațiile în care stai prea mult timp – dacă îi ceri asta, desigur.
Așadar, îți poți seta iPhone-ul să îți blocheze accesul la Instagram după 30 de minute pe zi, de exemplu. Funcția aceasta este foarte customizabilă și ne bazăm pe ea pentru a te învăța cum să îți pui parola la aplicatii pe iPhone.

Cum pui parola la aplicatii pe iPhone
- Mergi în setări și apoi la “Timp de utilizare” sau “Screen Time” (butonul cu clepsidra din prima fereastră de setări)
- Setează o parolă astfel încât doar tu să poți folosi această funcție – click pe “Use Screen Time Passcode”
- Click pe butonul cu clepsidra portocalie numit “App Limits”
- Click pe “Add Limit” (în acest punct îți va cere codul setat de tine tocmai pentru ca cineva să nu îți poată bloca accesul sau timpul petrecut într-o aplicație)
- Ți-a apărut o listă cu toate aplicațiile din telefon aflate pe categorii, astfel încât să îți fie mai ușor să selectezi în același timp toate aplicațiile dintr-o anumită categorie – cum este cea de social media, de exemplu
- Selectează aplicațiile pe care vrei să limitezi accesul și mergi mai departe
- Alege timpul zilnic pe care să poți folosi aplicațiile alese fără ca telefonul să îți ceară codul setat la pasul 2
- Dacă selectezi 1 minut, de exemplu, de fiecare dată când cineva va folosi aplicația selectată de tine mai mult de 1 minut, telefonul îi va cere parola setată de tine
- Asigură-te că opțiunea de “Block at end of limit” să fie activată
- Apasă pe Add sau Adăugați
Chiar dacă nu poți să pui parola la aplicatii pe iPhone, tocmai ai reușit să scoți orice persoană din aplicație după 1 minut dacă nu are parola setată de tine.
Ne-ai văzut magazinul online de electronice?
Protejează-ți telefonul și pe exterior, nu doar pe interior! Comandă o husă nouă, un încărcător sau un suport de mașină de pe noul nostru magazin online.

Transportul e gratuit la comenzile de peste 100 de lei și comanda ajunge la tine în doar 1-2 zile lucrătoare!
Câștigă un iPhone 13
Fiecare reparație făcută la Clinica GSM îți aduce automat o șansă la concursul lunii. Premiul lunii iunie este un iPhone 13 în valoare de 4,000 de lei!

Tot ce ai de făcut pentru o participare este să îți repari cu garanție pe viață:
- Telefonul
- Laptopul
- Tableta
- Smartwatch-ul
Fiecare reparație e o nouă șansă la premiu! Click aici pentru lista completă de magazine împreună cu adresele lor.
Iar dacă citești aceste rânduri după terminarea concursului, nu-i nimic. În fiecare lună avem un nou concurs cu un nou super smartphone ca premiu. Click aici pentru regulamentul concursului.
Ne place tare să te cunoaștem și să interacționăm (în online și nu numai)! Ne găsești pe Facebook, pe Instagram și poți parcurge articole super utile pe Blogul Clinicii GSM.