Infectii malware – cum le recunoști pe telefonul tău
Infectii malware – cum le recunoști pe telefonul tău
Probabil că ai observat și tu că e mult mai greu să-ți dai seama dacă telefonul tău este infectat cu programe periculoase de tip malware decât atunci când e vorba de calculatorul tău. Doctorul telefonului tău de la ClinicaGSM a tratat mulți pacienți veniți în stare gravă din pricina infecțiilor malware. Ca să nu ai și tu astfel de probleme care te-ar putea trimite direct la camera de gardă a centrului de reparații al clinicii, iată câteva sfaturi pentru a te proteja.
Recunoaște simptomele unei infecții malware
La fel ca și în domeniul calculatoarelor și în lumea telefoniei mobile inventivitatea celor care vor să facă rău nu cunoaște limite. La un moment dat, apăruse, de pildă, o aplicație care promitea să te scape de reclamele nedorite, ca un Ad Blocker pentru Firefox, numai că, dimpotrivă, odată instalată, aplicația îți umplea telefonul de mesaje publicitare.
Iată cele patru semne care ar trebui să-ți dea de gândit.
- Vezi într-una reclame, indiferent ce aplicație folosești.
- Instalezi o aplicație, dar butonul său dispare imediat de pe ecran.
- Bateria ta se descarcă mai repede decât de obicei.
- Descoperi pe telefon aplicații pe care nu-ți amintești să le fi instalat.
Cum funcționează un program malware pe telefon
Există două modalități principale prin care un program malware pune stăpânire pe telefonul tău.
- Prima metodă este similară cu exemplul aplicației tip Ad Blocker menționate mai sus. Instalezi o astfel de aplicație, iar aceasta îți cere tot felul de permisiuni, care la prima vedere par justificate. Fără să-ți dai seama, permiți aplicației periculoase să funcționeze permanent în fundal și să strecoare reclame în orice altă aplicație.
- Cea de-a doua metodă este și mai periculoasă, deoarece exploatează vulnerabilități ale telefonului tău pentru a primi acces la informații sensibile. Aplicația își arogă drepturi de administrator pe telefonul tău și acordă permisiuni despre care tu nu ai habar.
Cum funcționează programele ransomware pe Android
Foarte probabil ai auzit despre programele de tip ransomware care fac ravagii pe calculatoare. Cele create pentru telefoane mobile funcționează în același mod. Odată ce s-a instalat un program ransomware pe dispozitivul tău, te poți trezi că toate fișierele tale sunt blocate și nu mai poți folosi nimic de pe telefon. Pe ecran o să-ți apară un mesaj de tip pop-up prin care să ți se ceară o răscumpărare, de preferință plătită în criptomonede.
Din fericire, până la ora actuală, majoritatea programelor ransomware pentru telefoane mobile nu au vizat decât fișiere salvate în spații externe de stocare, de exemplu fotografii.
Ce probleme pot cauza programele malware
Dacă ar fi vorba doar de reclame introduse în toate aplicațiile n-ar fi chiar așa de grav. E neplăcut, dar nu periculos.
Din nefericire, există programe malware mult mai ambițioase, care îți pot cauza probleme serioase atunci când accesează informații cu caracter privat. Iată cele mai frecvente ținte atacate de programele malware.
- Datele de identificare pentru serviciile de mobile banking
- Date despre dispozitivul tău
- Numărul tău de telefon și adresa de email
- Lista ta de contacte
De exemplu, odată instalat pe telefon, virusul Anubis copiază și transmite parolele folosite pentru serviciul de banking de pe respectivul dispozitiv. Posesorul telefonului este păcălit să acorde diverse permisiuni de accesibilitate, iar virusul poate apoi copia în voie datele de identificare utilizate în diverse aplicații. Totul se desfășoară discret, pe fundal, iar utilizatorul nu remarcă absolut nimic în neregulă atunci când intră în mobile banking.
Alte programe de tip malware fură date precum numărul de telefon sau adresa de mail pe care le trimite mai departe celor interesați să-ți trimită mesaje publicitare sau apeluri automate. În plus, astfel de programe pot fura datele celor din lista ta de contacte, cărora le trimit mesaje capcană menite să-i facă să descarce și ei acest tip de program în telefon.
Cum poți să scapi de programele malware de pe telefonul tău Android
Fie că bănuiești că telefonul tău a fost deja infectat, fie doar vrei să te protejezi, există câțiva pași simpli de urmat pentru a-ți ține telefonul mobil la adăpost de astfel de atacuri.
Ține telefonul permanent updatat
Experții în probleme de securitate digitală recomandă să updatezi frecvent sistemul de operare și aplicațiile de pe telefonul tău.
Producătorii de telefoane mobile sau de aplicații sunt cei mai în măsură să știe ce vulnerabilități are un sistem de operare sau ce fel de programe malware circulă. Din această cauză, de multe ori acele enervante mesaje de software update conțin elemente importante pentru securitatea telefonului tău. Nu le respinge și nu le amâna dacă vrei ca dispozitivul tău să fie cât mai bine protejat. Programele menite să rezolve o vulnerabilitatea descoperită la sistemul de operare pot bloca acțiunea unui program deja existent pe telefon sau pot să împiedice instalarea acestuia.
Verifică permisiunile acordate aplicațiilor
Se poate întâmpla să descarci un joc sau o aplicație fără să acorzi atenție permisiunilor solicitate, ceea ce este o mare greșeală.
Pentru siguranța telefonului tău și a datelor tale, verifică permisiunile acordate fiecărei aplicații în parte. Ce nevoie are acest joc să trimită mesaje SMS în locul tău? Dacă observi astfel de permisiuni care nu au nicio noimă, cel mai bine este să revoci permisiunile sau să dezinstalezi aplicația pur și simplu.
Ce-i drept, unele programe de tip malware au luat în calcul posibilitatea că s-ar putea să te prinzi și nu se vor lăsa dezinstalate cu una cu două. Unele aplicații malware își arogă drepturi de administrator și nu se vor lăsat șterse decât cu mare efort, fiind nevoie de ajutorul unui specialist.
Instalează un program antivirus
Vaccinează-ți telefonul împotriva programelor malițioase prin instalarea unui program antivirus cum ai și pe calculator. Ce-i drept astfel de programe au tendința de a încetini funcționarea telefonului tău, dar uneori trebuie să alegi răul cel mai mic.
Nu te grăbi cu instalarea unui program antivirus oarecare. Verifică dacă este un program OK de la o companie cu reputație, ca nu cumva să instalezi ceva periculos. Tuturor ne plac lucrurile gratis, dar pentru siguranța ta este bine să nu te mulțumești cu varianta de bază a unui program antivirus. Vezi ce pachete premium oferă și poți să ai telefonul mult mai bine protejat.
Astfel de programe te avertizează dacă ai programe malware în telefon și au soluții pentru rezolvarea problemei.
Dacă nu ești convins de necesitatea unui program antivirus, folosește măcar un program cunoscut, gene Malwarebytes, Norton, Lookout sau Bitdefender pentru a scana telefonul tău. E gratis și poți afla dacă totul e în ordine.
Nimeni nu vrea să se confrunte cu astfel de probleme pe telefonul său, dar, din fericire, poți oricând apela la experții de la ClinicaGSM pentru a te scoate din necaz. Doctorul telefonului tău este specialist în devirusare și îți curăță telefonul până îl face la fel cum a ieșit din fabrică. În plus, ai garanție pe viață pentru serviciile noastre.
Dacă ești curios de felul în care ne facem treaba, poți să citești ghidul nostru despre problemele telefonului.