Antivirus Telefon: Ai Nevoie De El?

Dacă ești ca mine, îți amintești clar pericolele din anii 2000 și începutul anilor 2010 când vine vorba de navigarea pe internet fără un antivirus.
Dacă nu aveai unul din astea…
Foto grație Amazon.in
Riscai să-ți infectezi calculatorul, și să-l faci de nefolosit cu un singur download.
Acum, situația e un pic mai diferită. Windows Firewall îți asigura toată protecția de care ai nevoie, și sistemul ermetizat al Apple nu-ți dă bătăi de cap cu un Mac.
Dar la smartphone-uri cum rămâne?
Poate ai văzut genul ăsta de reclame:
Și există în continuare multe produse antivirus telefon, și pentru android și pentru iOS, majoritatea chiar de la producătorii mari de antivirus din trecut.
Se merită?
Ai Nevoie De Un Antivirus Telefon?
Răspunsul scurt e: cel mai probabil nu.
Dar de ce?
Ei bine, din multe motive.
În primul rând, un antivirus de telefon nu funcționează la fel că antivirusurile clasice care ne țineau calculatoarele în siguranță. Dacă Norton pentru PC putea să între în fișierele Windows-ului și să analizeze tot ce mișcă pe placa ta de memorie, Norton pentru Android sau iPhone nu are acces la tot spațiul tău de stocare.
Are acces doar la fișierele pentru care îi dai permisiune.
Și chiar dacă îi dai permisiune să acceseze tot, în continuare n-o să aibă acces la fișierele sistemului de operare, unde se ascund de cele mai multe ori virusurile de telefon.
În al doilea rând, sistemele de operare pentru telefoane fac o treabă bună pentru a te ține în siguranță. Apple e faimos pentru menținerea unui ecosistem de software ermetizat, și chiar și la Android e greu să introduci un virus într-un telefon.
Toate aplicațiile de pe Apple store sau Google Play store sunt verificate pentru viruși dinainte să fie disponibile pentru download, deci n-ai de ce să-ți faci grijă când descarci ceva de acolo.
În plus, majoritatea telefoanelor noi au propriile măsuri de siguranță că să te țină în siguranță.
Uite un exemplu simplu:
Oricând deschizi pentru prima oară o aplicație, o să-ți ceară niște permisiuni de uz.
Foto grație quora.com
Deci și dacă ai instalat de undeva o aplicație virusată, nu va putea să-ți facă nimic dacă nu îi dai permisiunea să îți acceseze datele de stocare. Cu un pic de atenție, nu te expui niciodată unui risc.
În al treilea rând, majoritatea aplicațiilor de antivirus telefon nu sunt atât de eficiente. De cele mai multe ori, nu pot să-ți șteargă pe bune un virus. O să facă pur și simplu niște liste cu aplicațiile sigure și aplicațiile potențial infectate cu un virus.
Deci e clar că nu prea ai nevoie de un antivirus pentru telefon.
Asta înseamnă că nu există riscuri?
Nu chiar.
Ce Riscuri Există Pentru Telefoane
Dacă îți descarci toate aplicațiile doar din magazinul oficial al sistemului tău de operare, riscurile sunt practic 0.
Tot sistemul este atât de bine pus la punct încât nu ai de ce să te îngrijorezi.
Totuși, există instanțe în care s-ar putea să ai nevoie de o aplicație din alte surse. De exemplu, dacă vrei să folosești o versiune mai veche a unei aplicații, va trebui s-o descarci de pe platforme ca și softonic, caz în care te expui la niște riscuri.
În plus, dacă ai descărcat vreodată aplicații plătite din alte surse, cu dorința de a le obține gratis, sunt șanse mari să instalezi din greșeală și un virus.
De cele mai multe ori, virușii ăștia n-o să-ți fure datele bancare sau parolele de pe social media. Mai degrabă, o să ai constant parte de reclame de tip pop-up:
Foto grație virusresearch.org
Și prin constant, chiar ne referim la “constant”. Orice faci pe telefon, odată la câteva secunde te trezești cu o reclamă.
Deși ăsta e un caz mai fericit, există și viruși care o să încerce chiar să-ți fure datele.
În cazuri extreme, nu prea ai ce să faci pe cont propriu.
De exemplu, în 2020 circula un virus pe nume XHelper pe telefoanele cu Android. XHelper se manifestă exact ca și orice alt virus ce îți arată reclame, doar că era aproape imposibil de dezinstalat.
Virusul se ascundea în fișierele sistemului de operare, deci și dacă îți instalai un antivirus, sau dacă îți formatai telefonul, Xhelper rămânea acolo să-ți facă zilele un calvar.
Așadar, ce faci dacă ți-ai instalat din greșeală un virus?
Cum Îți Protejezi Telefonul?
Primul pas pe care e important să-l faci e să ai grijă de unde îți descarci aplicații. Și dacă ajungi în situația în care descarci ceva din altă sursă decât magazinul oficial al sistemului tău de operare, încearcă mai întâi să verifici recenziile fișierului, sau chiar a site-ului de pe care descarci.
Dacă faci asta, n-o să ai nevoie nici de antivirus telefon, nici de un service.
Totuși, hai să spunem că ai avut grijă și cumva tot te-ai trezit cu un virus pe telefon. Primul pas e să-ți dezinstalezi cât mai repede aplicațiile instalate recent.
În 9 din 10 cazuri, asta o să fie destul ca să rezolvi problema.
Dacă totuși n-a mers, poți încerca să instalezi Malwarebytes.
Este teoretic un antivirus de telefon, dar este printre puținele care chiar ajută și pot localiza fișiere infectate în majoritatea locațiilor, cel puțin pentru android. Noi l-am testat, și am avut rezultate bune cu el.
Dacă nici Malwarebytes nu ajută, încearcă să faci o resetare telefon.
Formatarea îți va șterge toate datele (exceptând cele ale sistemului de operare) și va reseta telefonul la setările din fabrică, eliminând astfel orice virus a fost instalat după ce ai primit telefonul.
Dar desigur… asta înseamnă că-ți va șterge și toate fotografiile, și orice alte fișiere ai pe telefon.
Deci încearcă să-ți faci un backup înainte.
Dacă nici o resetare la setările din fabrică nu te ajută, nu prea mai sunt multe lucruri pe care poți să le faci de unul singur.
Dacă ai ajuns aici, sau dacă pur și simplu nu vrei să-ți bați capul cu o devirusare, așteptăm cu drag un mesaj de la tine. La Clinica GSM avem garanție pe viață la toate lucrările noastre, și te poți bucura de serviciile noastre oriunde stai în țară. Tot ce trebuie să faci e să completezi o solicitare de reparație, și noi asigurăm gratuit transportul dus-întors pentru telefonul tău.
În Concluzie
Singurul antivirus telefon în care avem încredere e Malwarebytes, dar și acest antivirus n-ar trebui descărcat în general, sau în cazul în care ai o problema.
E mult mai ușor să navighezi pe internet cu grijă.
Să descarci aplicații numai din surse sigure.
Și dacă chiar ai un virus, să ștergi aplicația problematică sau să încerci o resetare la setările din fabrică.
Dacă nimic nu merge, atunci suntem aici să te ajutăm.