Cum eliberezi spatiu de stocare pe telefon – 8 metode diferite

Am pățit-o cu toții. Când îți e lumea mai dragă și vrei să faci câteva poze sau să salvezi un document important, te trezești că nu mai ai spatiu de stocare. Dacă ți-a venit deja alerta pe telefon și nici măcar un abonament de câțiva euro în cloud nu te mai poate salva, ai ajuns fix unde trebuie.
Cum eliberezi spatiu de stocare pe telefon? Iată propunerile noastre:
- Șterge aplicațiile inutile
- Șterge memoria cache și datele
- Golește coșul de gunoi
- Șterge poze și filmulețe
- Instalează un card microSD
- Urcă fotografiile în Cloud-ul gratuit
- Șterge datele Google Maps
- Resetează telefonul

1. Șterge aplicațiile inutile
Primul pas pentru a elibera spatiu de stocare pe smartphone este să ștergi aplicațiile de care nu mai ai nevoie. Cel mai probabil ai acumulat aplicații pe care nu le mai folosiți, ceea ce îți ocupă spatiu de stocare prețios.
Pentru a șterge o aplicație pe iPhone, apasă și ține degetul pe pictograma aplicației până când aceasta începe să tremure. Apasă X-ul din colțul din stânga sus al pictogramei aplicației.
Pe un Android, accesează aplicația „Setări”, apoi „Aplicații și notificări”, selectează aplicația pe care vrei să o ștergi și selectează „Dezinstalați”.
2. Șterge memoria cache și datele
Aplicațiile de pe telefonul tău stochează o grămadă de date. Chiar dacă scopul lor e să îți ofere o experiență mai bună de utilizator, fișierele se tot adună și îți ocupă mult spatiu de stocare.
Pentru a șterge memoria cache și a datelor de pe un iPhone, mergi în „Setări”, apoi „General” și selectează „Stocare iPhone”.
Pe Android e suficient să ștergi cache-ul din aplicația Chrome (pe care presupunem că o folosești ca să navighezi pe internet). Ca să faci asta, deschide aplicația Chrome și apasă pe cele 3 puncte din colțul dreapta sus ca să deschizi un meniu.

Apasă pe în „History”, apoi pe „Clear browsing data” și selectează „Cached images and files”. Finalizează procesul apăsând butonul „Clear data”.

3. Golește coșul de gunoi
Știai că Androidul tău nu șterge imediat fișierele pe care le arunci? Ele rămân cam 30 de zile în coșul de gunoi, timp în care îți ocupă din spatiu de stocare și îți încetinesc telefonul.
Golește coșul de gunoi mergând la „Setări”, apoi pe „Storage” sau Spatiu de stocare, și selectează „Coș de gunoi”. Selectează toate câmpurile și apasă pe butonul de ștergere.

4. Șterge poze și filmulețe
Când vine vorba de spatiu de stocare ocupat, aici e grosul. Majoritatea telefoanelor (încete) pe care le-am butonat aveau spații enorme ocupate de mii de fotografii și sute de filmulețe. E timpul să faci curățenia de primăvară! (Iar dacă citești asta în orice alt anotimp, nu te sfii să îți sufleci mânecile și să treci la treabă).

Cum poți șterge sute de poze ca să eliberezi spatiu de stocare:
- Prin calea clasică și dureroasă: deschizi galeria, găsești dublurile și pozele irelevante, le ștergi
- Accelerezi puțin metoda dureroasă dacă nu deschizi fiecare fotografie și selectezi mai multe poze pe care să le ștergi (apeși cu degetul pe un rând de poze și glisezi pe ecran pentru a selecta mai multe fișiere deodată pe care le poți șterge concomitent)
- Instalezi un software care să te ajute, DAR ai mare grijă la calitatea acestuia
Multe aplicații de făcut curățenie în telefon erau de fapt surse de cod malițios care fie îți fură date sensibile din telefon, fie îi afectează buna funcționare a acestuia.
Ce poți face dacă instalezi o aplicație:
- verifică întotdeauna scorul acesteia, dar și numărul de review-uri
- dă-i un search pe google ca să te asiguri că e ce trebuie
5. Instalează un card microSD
Nu e o metodă accesibile oricărui telefon, dar e totuși o variantă. Dacă ești suficient de norocos cât să deții un telefon cu slot de card microSD, atunci nu mai sta pe gânduri! Cumpără unul, instalează-l în telefon și bucură-te de tot acel extra spatiu de stocare.
Totuși, există și câteva dezavantaje. Pentru început, cardul microSD va funcționa numai cu acel telefon. De asemenea, nu ar trebui să elimini cardul după ce a fost setat ca spațiu de stocare adoptabil. Dacă faci asta, se va declanșa o resetare a datelor din fabrică. O altă problemă este că multe carduri microSD sunt lente. Deci atunci când cumperi un card microSD, caută unul rapid care poate ține pasul cu dispozitivul tău.

6. Urcă fotografiile în Cloud-ul gratuit
Știai deja că îți poți cumpăra hectare de spațiu în cloud ca să scapi de problema cu spatiu de stocare, nu-i așa? Dar din moment ce citești acest articol, probabil că ești în căutare de soluții ieftine sau chiar gratuite.
Așadar, iată o idee care nu te costă mare lucru: urcă-ți fotografiile în serviciile de Cloud până la limita la care serviciul este oferit gratuit.
Te lăsăm pe tine să descoperi limita fiecărui furnizor, dar iată unde să te îndrepți:
- Google Photos
- Google Drive
- Dropbox
Iar dacă hobby-ul tău implică mulți giga de muzică, n-ar fi o idee chiar rea s-o urci într-un playlist pe Spotify sau YouTube și să o ștergi din telefon. O să-ți elibereze super mult spatiu de stocare!

7. Șterge datele Google Maps
Google maps are un serviciu genial: te ghidează prin oraș deși nu ai acces la internet descărcând hărțile relevante zonei în care te afli. Problema cu acest serviciu este că îți ocupă mult spatiu de stocare deși nu (prea) îl folosești.
Sfatul nostru? Șterge toate datele Google Maps și descarcă-le doar când și dacă o să ai nevoie. Iată cum faci asta:
- Deschide Google Maps
- Apasă pe fotografie ta de profil
- Selectează „Offline Maps”
- Apasă pe meniul din 3 puncte
- Apasă pe „Delete”
- Și confirmă apăsând butonul de da sau yes

8. Resetează telefonul
Extrem, dar eficient. Atunci când vrei să eliberezi tot spațiul de stocare, cea mai rapidă cale este să revii la setările din fabrică. Atenție! Această alegere implică să rămâi fără date personale în telefon. Ți se șterg toate fotografiile, toate mesajele, TOTUL.
Dacă te-ai hotărât să îți resetezi telefonul Android, urmează următorii pași:
- Mergi la „Setări”
- Apasă pe „System”
- Apasă pe opțiunile de Resetare
- Apasă pe „Erase all data” sau Șterge toate datele
- Verifică-și identitatea
- Confirmă

Pe iPhone pașii sunt mai simpli: mergi la „Setări”, „General” și apasă pe Reset iPhone. Confirmă că asta îți dorești, bagă parola și… GATA! Telefonul tău e ca nou.
Noi suntem Clinica de telefoane, tablete și laptopuri
Clinica GSM este expertul tău local în tehnologie. Ne mândrim cu garanția pe viață pentru toate reparațiile gadget-urilor care te țin conectat și care îți fac viața mai ușoară. Click aici pentru lista completă de adrese ale servce-urilor noastre.
Magazin online de accesorii
Click aici ca să ne descoperi magazinul online de accesorii, încărcătoare, huse și power banks.
Pe ClinicaGSM.ro ai:
- Transport gratuit pentru orice comandă de minim 60 de lei
- Livrare rapidă în 1-2 zile
- Prețuri excelente la o super calitate
Click aici și spor la shopping online!
Urmărește-ne pe social media pentru ultimele oferte
De curând am avut 50% reducere la orice manoperă pentru reparațiile de telefoane, laptopuri, tablete sau alte gadgets. Apoi ne-a trecut prin cap să dăm folii gratuite oricui ne trece pragul timp de 1 zi întreagă.
Ai prins ideea: dă-ne follow pe Facebook și Instagram și ești mereu anunțat atunci când apare o nouă reducere, campanie sau trăznaie.