Apple lansează Right to repair: programul prin care îți poți repara singur produsele Apple

Apple e un ecosistem închis, iar compania e faimoasă (și) pentru faptul că nu te lasă să îți repari singur produsele lor. E imposibil să deschizi singur un iPhone și să-i schimbi bateria, de exemplu. Orice reparație necesită piese originale și expertiza unui om pregătit.
Există însă și acești mini-technicus care își doresc să își repare singuri device-urile Apple, fie cu o pregătire în electronică, fie doar pentru că sunt pasionați și se pricep.
În încercarea de a-și mai spăla puțin imaginea, Apple a lansat luna trecută programul Right to repair, adică dreptul la reparație. Va schimba ceva această inițiativă, sau este doar o mișcare de marketing menită să îmbunătățească imaginea Apple? Hai să aflăm!

În încercarea de a-și mai spăla puțin imaginea, Apple a lansat luna trecută programul Right to repair, adică dreptul la reparație.
De ce ar vrea Apple să își spele imaginea?
Un device de la Apple nu poate fi deschis sau reparat de un om oarecare, iar asta îi supără pe fani. Însă aceasta nu e cea mai mare problemă care frustrează clienții. Apple face o grămadă de alte lucruri menite să te închidă în ecosistemul lor:
- Device-urile Apple funcționează excelent împreună
- Odată ce ai cumpărat un produs de-ale lor, primești mai multă valoare pentru banii plătiți dacă continui să îți cheltui banii pe produsele Apple
- Au până și Apple TV și Apple Home, ceea ce înseamnă că îți poți controla întreaga casă de pe orice dispozitiv Apple
Un exemplu foarte recent în care Apple își protejează teritoriul este cel în care s-a descoperit că atunci când îți schimbi singur ecranul unui iPhone 13, nu mai poți folosi Face ID-ul.
E destul de neplăcut să știi că o companie face tot posibilul să te țină dependent de device-urile și de serviciile lor.
Lumea s-a supărat, iar CEO-ul Apple a ieșit la lumină cu o super inițiativă: hai să facem programul Right to repair! Sau nu e o inițiativă chiar atât de super…?
Ce spune Apple despre Right to repair
Orice om care își dorește să repare un iPhone (începând de la iPhone 12 încoace) va avea la dispoziție piesele de schimb, uneltele și manualele de care are nevoie. Asta anunță Apple cu mândrie pe o pagină frumos desenată.
Serviciul va fi disponibil în Statele Unite la începutul anului viitor și se va extinde treptat și în restul lumii pe parcursul anului 2022.
În faza inițială a programului, Apple le va permite oamenilor obișnuiți să cumpere piese originale și unelte pentru a repara:
- display-ul de iPhone
- bateria
- camera
Urmând ca pe viitor să fie incluse mai multe componente și mai multe produse, inclusiv computerele Mac cu chip-uri M1.
Apple își încheie ideea cu afirmația să produsele lor sunt făcute să dureze cât mai mult timp, fiind durabile și de calitate. Făcând repararea acestora cât mai ușoară pentru clienți, ei vor să ne ajute să ne păstrăm device-urile pentru un timp cât mai îndelungat fără ca acestea să își piardă din valoare prea mult (HA. HA.).
Ce spun criticii despre Right to repair
Criticii spun că de fapt Apple nu vrea deloc ca noi să ne păstrăm device-urile cât mai mult timp, ci din contră: face tot ce îi stă în putință pentru ca noi să cumpărăm noul model apărut în fiecare an.
Iar cel mai mare service de reparații din Statele Unite, iFixit, se declară destul de rezervat în legătură cu intențiile Apple:
„[Apple] a inventat bateriile lipite și șuruburile brevetate, iar acum fac primii pași pe calea înapoi către produse de lungă durată, reparabile. iFixit consideră că o lume durabilă, reparabilă a tehnologiei este posibilă și speră că Apple își va respecta acest angajament de a-și îmbunătăți capacitatea de reparare.”
Încheie cu: “vom analiza condițiile legale și vom testa programul înainte să ne pronunțăm”, spuseră aceștia.
Right to repair este criticată ca fiind o mișcare de marketing care nu are cine știe ce aplicabilitate în viața reală.
Pentru început, piesele vândute de Apple sunt atât de scumpe încât mulți americani preferă să își arunce la gunoi device-ul stricat și să cumpere unul nou decât să îl repare.

Piesele vândute de Apple sunt atât de scumpe încât mulți americani preferă să își arunce la gunoi device-ul stricat și să cumpere unul nou decât să îl repare.
Asta este o problemă și pentru buzunarul clientului, și pentru binele acestei planete. Device-urile moderne au piese de schimb tot mai scumpe și devin tot mai greu de reparat, ceea ce îngreunează planeta cu tone de e-waste anual (gunoi provenit din electronicele și electrocasnicele aruncate).
Oricât de mare este schimbarea atitudinii Apple, Proctor și PIRG văd decizia luată luna trecută ca pe un prim pas pentru a oferi ceea ce activiștii pentru dreptul la reparare cred că consumatorii merită ce adevărat. „Cred că activiștii Right to Repair știu ce vor și va fi foarte greu să ne mulțumim cu ceva mai puțin decât o piață deschisă pentru reparații”, a spus Proctor.
Right to repair e în esență o inițiativă bună
Dar, în realitate, e făcută pentru ca cei de la Apple să nu își înfurie clienții și să nu cadă în curând în ilegalitate. FTC – protecția consumatorului din Statele Unite – la ordinul președintelui Joe Biden, a votat recent în unanimitate pentru a aborda restricțiile ilegale de reparații.
În curând ne așteptăm la o legislație mai strictă pentru companiile care împiedică reparațiile în afara propriilor porți închise.
Iar asta nu înseamnă că Apple încearcă să facă repararea propriilor device-uri în altă partea mai ușoară. Nu va fi prea simplu să îți repari singur device-ul Apple doar pentru că ai acces la manuale și la piese originale de schimb.

Nu va fi prea simplu să îți repari singur device-ul Apple doar pentru că ai acces la manuale și la piese originale de schimb.
Pentru început, o piesă de schimb comandată de la Apple poate ajunge și în 2-3 săptămâni, în timp ce un service specializat poate schimba aceeași piesă în 15 minute.
Timpul ne va dezvălui cât de departe va ajunge inițiativa Right to repair și cât de accesibile vor deveni reparațiile device-urilor Apple.
Hai să-ți repari iPhone-ul la Clinica GSM
Până când orice mini-technicus va avea acces la manualele și piesele Apple, te așteptăm cu iPhone-ul la Clinica GSM. Fiecare reparație făcută de noi vine cu o garanție pe viață și cu șansa de a câștiga un super smartphone în fiecare lună.
În luna cadourilor îi oferim unui client norocos noul iPhone 13 PRO.

Hai la Clinica GSM să câștigi un iPhone 13 PRO!
Tot ce trebuie să faci pentru o șansă la câștig este să vii la Clinica GSM și să îți repari un device:
- telefonul
- laptopul
- smartwatch-ul
- tableta
Găsești aici lista completă de locații și adrese și aici regulamentul concursului.
Iar dacă vrei să rămâi la curent cu ultimele premii și promoții, urmărește-ne pe Facebook și pe Instagram.