Informationale

Cum să faci fotografii ca un profesionist cu Samsung S21 Ultra

 

Cel mai performant dintre recent lansatele telefoane Galaxy S 21 vine cu o cameră foto atât de bună încât oricine poate să facă niște poze de senzație. Pentru aceasta este nevoie de câteva trucuri pe care doctorul telefonului tău de la ClinicaGSM le-a aflat pentru tine.

Camera în sine nu este substanțial diferită de cea existentă pe modelul S20. Are același senzor de 108-megapixeli și zoom optic până la 100x, dar există niște funcții care îmbunătățesc vizibil calitatea pozelor.

Iată câteva secrete care te vor ajuta să realizezi fotografii de excepție.

 

Surprinde momentele tale speciale cu Single  Shot

 

Funcția Single Shot (Instantanee unice) permite telefonului să captureze mai multe imagini sau clipuri video – fiecare cu un efect diferit aplicat – doar printr-o simplă apăsare pe declanșator. Scopul acestei funcții este acela de a putea surprinde rapid mai multe imagini, cum ar fi de la o petrecere aniversară când copilul tău suflă în tort, fără ca tu să trebuiască să-ți bați capul dinainte pentru a stabili ce stil anume preferi, cât să fie zoom-ul sau ce filtre să aplici.

Nu este deloc atât de complicat precum sună. Tot ce ai de făcut este să alegi modul Single Shot, din meniul aflat chiar lângă declanșatorul camerei. Apoi, trebuie doar să apeși pe declanșator și să lași telefonul să lucreze. În 10 secunde va captura tot felul de imagini, iar tu ai timp să muți camera în diverse unghiuri și să surprinzi cât mai multe fețe. Cu cât oferi mai mult material camerei foto, cu atât momentul tău special va fi surprins mai cuprinzător.

Odată ce ai terminat, intră în galeria foto și caută folderul Single Take, în care vei găsi toate momentele surprinse pe cameră. Nu doar poze, ci și clipuri video sau GIF-uri, fiecare cu diverse efecte deja aplicate. Poți să le salvezi pe toate sau să le alegi pe cele favorite pe care să le trimiți apoi rudelor și prietenilor.

 

Cum să folosești zoom

 

Camera dispozitivului S21 Ultra are un zoom 3x, zoom 10x, dar poate realiza imagini cu un zoom 30x sau chiar 100x, iar folosirea acestora este super simplă. Ca să beneficiezi la maxim de capacitățile telefonului tău, intră în modul de cameră standard și vei vedea mai multe butoane în formă de frunză lângă declanșator. Simbolul cu o singură frunză este pentru zoom, în timp ce acela cu trei frunze este pentru folosirea modului ultra-lat, adică să capturezi cât mai multe elemente într-o singură poză. Apasă repetat pe simbolul cu o frunză pentru a decide dacă vrei să folosești zoom 3x sau 10x sau alege unul dintre numerele care îți apar pe ecran.

Poți folosi această funcție fie când faci poze, fie când înregistrezi un clip video.

 

Imagini de senzație cu Night Mode

Modul de noapte este un pic mai greu de găsit pe S21 Ultra pentru cineva care abia descoperă tainele acestui telefon. În principiu, dispozitivul poate să scoată niște imagini foarte bune chiar și în condiții de lumină mai slabă, dar atunci când e prea întuneric e preferabil să folosești Night Mode.

Pentru a accesa Night Mode, intră în panoul de lângă declanșator, apasă pe More și o să-ți apară mai multe opțiuni pentru fotografii. Night Mode este indicat prin simbolul Luna.  Folosind acest mod, camera va lua mai multe imagini în câteva secunde astfel încât să captureze cât mai multă lumină.  Camera are o funcție de stabilizare astfel încât imaginea să fie cât mai clară, dar trebuie să ai grijă să ții telefonul fix. La nevoie, sprijină-te de un obiect sau perete astfel încât mâna să-ți tremure cât mai puțin.

 

Surprinde clipuri ca un regizor cu Director’s View

Această funcție nou introdusă pe telefoanele S21 îți permite să vizualizezi în mai multe ferestre cum va arăta clipul video pe care îl filmezi folosind diferite tipuri de zoom.  Poți folosi această funcție și în Night Mode, pe care îl accesezi intrând în secțiunea More. Tot ce trebuie să faci este să apeși pe tipul de zoom preferat pentru a începe să filmezi.

Director’s View vine și cu o altă funcție care îți permite să înregistrezi un clip video folosind simultan camera de pe față și cea de pe spate. Ideea este să filmezi scena din fața ta, dar și reacția ta la momentul respectiv.

Atunci când ești în Director’s View, pe ecran o să-ți apară un pătrat, în colțul din dreapta sus al ecranului, dacă folosești modul Portret, sau în colțul din stânga sus, dacă ești în modul Panoramic. Apasă pe acest pătrat pentru a alege cum vrei să vizualizezi cele două imagini surprinse simultan. Poți alege să împarți ecranul între cele două camere, față și spate, sau poți alege ca imaginile care te surprind pe tine să apară într-un ecran mai mic, gen Picture in picture.

Apasă pe modul preferat de vizualizare și camerele vor începe să lucreze simultan. Ține cont că aparatul îmbină cele două imagini într-o singură filmare, astfel că nu vei putea separa cele două filmări.

 

Realizează imagini de înaltă rezoluție cu senzorul de 108-megapixeli

Așa cum am spus, camera principală de pe S21 Ultra are un senzor de 108-megapixeli, același de pe S20, însă ai mai multe opțiuni la dispoziție.

Pentru a activa modul de înaltă rezoluție, intră în modul standard al camerei. Vei vedea mai multe simboluri în dreapta sus (dacă ești în modul Portret) sau în partea stângă (dacă ești în modul Panoramic). Printre aceste simboluri, îl vei găsi pe cel pentru aspect, cum ar fi  3:4, 1:1 sau Full. Dacă apeși pe primul, de pildă, vei vedea opțiunea  3:4 108MP, și vei putea lua imagini de înaltă rezoluție.

Atunci când activezi modul de înaltă rezoluție nu vei putea folosi însă zoom-ul optic.

 

Cum folosești 12-bit raw  

Camera de pe S21 Ultra suportă imagini 12-bit raw, care, în esență, sunt niște negative digitale, pe care le poți prelucra ulterior.

De regulă, imaginile 12-bit raw sunt folosite de profesioniști, care vor să aibă control deplin asupra fotografiilor realizate. Aceste imagini sunt mai dinamice și surprind mai multe detalii.

Pentru a activa modul Pro, va trebui din nou să intri în secțiunea More. În modul Pro, ai la dispoziție setări manuale pentru calitatea expunerii. Dacă nu te pricepi la aceste aspecte, nu te juca la setări atunci când vrei să faci niște poze importante, pentru că s-ar putea să greșești. Cel mai bine este să experimentezi înainte și să vezi cum funcționează.

O altă opțiune este să setezi aparatul astfel încât să facă simultan poze în format normal, gen JPEG, și în format Raw. Pentru aceasta, intră în modul Raw, caută în setări  Format and advanced options și selectează opțiunea RAW copies.

 

Ulterior, vei avea la dispoziție imaginile Raw cu care poți să te joci cum vrei.  Ai grijă însă că imaginile în format Raw ocupă mai mult spațiu decât cele JPEG și s-ar putea să epuizezi memoria telefonului dacă tot realizezi astfel de imagini.

Doctorul telefonului tău îți dorește distracție plăcută și cât mai multe poze reușite. Dacă treci pe la ClinicaGSM, poate ni le arăți și nouă. Nu uita, experții de la centrele de reparații de la ClinicaGSM te pot ajuta atunci când ai necazuri cu telefonul tău, indiferent ce model este, Samsung, iPhone, Nokia, Huawei etc. Poți urmări online statusul reparației tale și ai garanție pe viață la orice serviciu.