Informationale

Ce sunt NFT-urile? Ghidul începătorului

Dacă scrollezi pe Internet cel puțin ocazional, cu siguranță NFT-urile ți-au trecut prin fața ochilor – fie la nivel de nume, fie la nivel de cifre enorme ale prețurilor de vânzare. Pasionații de tehnologie sunt deja la curent cu cea mai nouă metodă de a deveni milionar (după bitcoin).

Sunt NFT-urile niște lucruri fără sens care îi îmbogățesc acum pe unii, dar nu pentru mult timp? Sau reprezintă viitorul care nu va dispărea prea curând?

Cel mai scump NFT din lume vândut cu $69.3 milioane după ce fusese scos la vânzare cu la $100 (Nume NFT: Beeple – EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS)

Cel mai scump NFT din lume vândut cu $69.3 milioane după ce fusese scos la vânzare cu doar $100 (Nume NFT: Beeple – EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS)

Top 5 cele mai scumpe NFT-uri vândute în 2021

Hai să-ți stârnim curiozitatea și să înțelegi de ce NFT-urile au devenit un subiect serios de discuție. Iată 5 cele mai scumpe NFT-uri vândute anul trecut:

  1. Beeple – EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS – $69.3 milioane (după ce fusese scos la vânzare cu doar $100)
  2. Beeple – Human One – $28.9 milioane
  3. CryptoPunk 4156 – 2,500 ETH – $10.2 milioane
  4. CryptoPunk #3100 – 4,200 ETH – $7.67 milioane
  5. CryptoPunk #7804 – 4,200 ETH – $7.57 milioane

Dar omul de rând nu face banii ăștia. În realitate, la fiecare vânzare de milioane din piață sunt alte 100 de vânzări cu valori mult mai mici (de sute sau câteva mii de dolari).

În medie, un NFT costă între $150 și $900 în funcție de piața pe care acesta se vinde.

Alte rapoarte spun că prețurile medii NFT au fost de aproximativ $1.400 în aprilie (în scădere de la $4.000 la mijlocul lunii februarie a anului trecut).

Ce sunt NFT-urile

NFT-urile sunt niște bunuri digitale care de cele mai multe ori nu au un corespondent în lumea reală. Ca să îți faci o idee cât mai clară, în categoria bunurilor digitale se încadrează:

  • Criptomonedele
  • NFT-urile
  • Security tokens (jetoane de securitate)
  • Privacy tokens (jetoane de confidențialitate)

Dacă nu ai auzit de restul, cu siguranță ai auzit de criptomonede (aici ne referim la Bitcoin, Ethereum, Litecoin, și așa mai departe.

Inițialele NFT vin de la non-fungible tokens, adică jetoane unice. NFT-urile sunt așadar niște tokenuri unice care sunt legate de un conținut digital (și uneori fizic), acesta din urmă oferind dovada proprietății.

NFT-urile sunt fie lucrări de artă, obiecte digitale de colecție, muzică sau obiecte din jocurile video și reprezintă sectorul cu cea mai mare creștere din industria cripto la ora actuală.

NFT-urile sunt unice

Principala caracteristică a NFT-urilor este unicitatea lor. Spre deosebire de bani, să zicem, NFT-urile nu sunt interchimbabile. Fiecare NFT este așadar unic, conținând informații de identificare înregistrate în smart contracts (contractele inteligente) – adică în cod.

Bitcoin însă este o criptomonedă fungible (spre deosebire de NFT, care e un “non-fungible token”). Adică poți să îi trimiți cuiva un Bitcoin și apoi să-ți trimită altul înapoi, iar tranzacția are aceeași valoare.

Nu și cu NFT-uri.

Cum arată NFT-urile

Primele NFT-uri: CryptoKitties

Se numesc CryptoKitties, adică Cripto Pisici. Fiecare CryptoKitty este unică și are propriul său cod criptat cu tehnologia Blockchain.

Primele NFT-uri: CryptoKitties

Primele NFT-uri: CryptoKitties

CryptoPunks

CryptoPunks este unul dintre cele mai vechi NFT-uri, existând din 2017. Creat de studioul de dezvoltare Larva Labs, CryptoPunks sunt o serie de 10.000 de imagini 24×24 pixel care înfățișează „punkiști” de diferite înfățișări, genuri și stiluri.

CryptoPunks, NFT-urile care au fost inițial oferite gratuit, iar astăzi se vând în rândul sutelor de mii de dolari.

CryptoPunks, NFT-urile care au fost inițial oferite gratuit, iar astăzi se vând în rândul sutelor de mii de dolari.

CryptoPunks au fost inițial oferite gratuit, iar astăzi se vând în rândul sutelor de mii de dolari.

Înțelegi acum de unde toată agitația cu NFT-urile?

Până și compania Visa și-a pus portofelul la bătaie și a cumpărat CryptoPunk #7610.

Bored Ape Yacht Club

S-au făcut 10,000 de astfel de cimpanzei, exact ca și în cazul punkiștilor. Eminem, Snoop Dogg sau Stephen Curry dețin câte un astfel de NFT.

S-au făcut 10,000 de astfel de cimpanzei, exact ca și în cazul punkiștilor. Eminem, Snoop Dogg sau Stephen Curry dețin câte un astfel de NFT.

S-au făcut 10,000 de astfel de cimpanzei, exact ca și în cazul punkiștilor. Eminem, Snoop Dogg sau Stephen Curry dețin câte un astfel de NFT.

Dar, poate mai important, atunci când deții un Bored Ape NFT devii eligibil pentru tot felul de noi lansări de NFT-uri, cum ar fi Bored Ape Kennel Club (o serie de NFT-uri cu câini) sau Mutant Ape Yacht Club (da… maimuțe mutante). Gândește-te la deținerea cimpanzeului ca la un bilet într-un club exclusivist ce le oferă membrilor diferite avantaje.

 

Axie Infinity: Cea mai tranzacționată colecție de NFT-uri din istorie

NFT-urile nu se limitează la poze creative cu cimpanzei și pisici, ci sunt și obiectele digitale din jocurile video. Cu Axie Infinity fiind unul dintre cele mai populare jocuri video la ora actuală, e natural ca obiectele din acest joc să devină NFT-uri ultra-tranzacționate: sunt tranzacționate cu $2,5 miliarde, să fim exacți.

NFT-urile nu se limitează la poze creative cu cimpanzei și pisici, ci sunt și obiectele digitale din jocurile video

NFT-urile nu se limitează la poze creative cu cimpanzei și pisici, ci sunt și obiectele digitale din jocurile video

Care e utilitatea NFT-urilor?

Pe scurt: niciuna. Pe lung: ele reprezintă obiecte digitale de colecție. Utilitatea desenelor de mai sus? Îți dovedesc valoarea sau deficitul, fiecare NFT fiind unic datorită codului din Blockchain.

Nu pot fi copiate, nu pot fi furate sau replicate vreodată (în afară de design, desigur, care de sine stătător are valoare 0; codul din spate este cel care generează valoare ce este apoi monetizată). E

Și totuși… ce faci cu NFT-urile?

Serios, chiar nimic. Poți încerca să faci profit, dar nu îți garantează nimeni că reușești. Poți să declari public că le deții și să câștigi un plus de statut social. Sau poți să aparții brusc tribului de oameni bogați și specialiști în tehnologie care dețin astfel de obiecte digitale de colecție.

Problema statului e atât de importantă în SUA, încât Twitter a lansat un demers pentru a-i verifica pe cei ce postează NFT-uri copiate de pe Internet la poza de profil (și dețin adevăratul NFT cu un corespondent de cod sub forma unui smart contract).

Cum se cumpără și vând NFT-urile?

Există piețe speciale de NFT unde astfel de tranzacții au loc. Poți cumpăra NFT-uri de pe numeroase piețe de NFT: OpenSea, Rarible, sau SuperRare.

Piețele dedicate, cum sunt OpenSea și Rarible, au dominat până acum volumul tranzacțiilor, dar unele dintre cele mai importante exchange-uri de cryptomonede încep să își arate colții.

Binance (exchange de criptomonede) și-a lansat în iunie anul trecut propria piață NFT, în timp ce nici rivalul Coinbase nu s-a lăsat mai prejos.

Repară-ți vechiul telefon înainte să-ți iei unul nou

Încă nu ești milionar, deci n-ar fi o idee rea să îți repari vechiul telefon înainte să plătești o avere pe un model nou. Cine știe, poate îți vei folosi ecranul nou-nouț sau bateria care merge strună ca să cumperi următorul NFT în valoare de milioane!

Câștigă un Samsung S21 Ultra

Ai auzit de premiul lunii ianuarie la Clinic GSM? Este vorba de un Samsung S21 Ultra în valoare de 5,499 de lei.

Câștigă un Samsung S21 Ultra la concursul lunii ianuarie

Câștigă un Samsung S21 Ultra la concursul lunii ianuarie

Tot ce trebuie să faci pentru o șansă la premiu este să îți repari la Clinica GSM:

  • telefonul
  • tableta
  • laptopul
  • smartwatch-ul

Ne găsești în Iași, Cluj, Piatra Neamț și Târgu Neamț (lista completă de adrese aici). Iar dacă nu ești într-unul din aceste orașe, contactează cel mai apropiat service iar noi îți trimitem gratuit curierul pentru a-ți ridica device-ul stricat.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram și rămâi la curent cu ultimele premii și promoții.