10 Cei mai importanți termeni tehnici de care te lovești atunci când îți iei un telefon (și ce înseamnă ei)

Salutaaare! Atunci când vrei să îți cumperi un nou gadget te lovești de grămadă de termeni tehnici complicați. Un telefon nu mai e un telefon. E un iOS/Android cu câțiva GB, un număr de MP, 4G sau 5G și câteva mii de mAh. Hieroglifele astea justifică diferențe de mii de lei în preț și pot face diferența dintre un telefon care se încarcă rapid și face poze geniale și unul căruia îi moare bateria înainte să ajungi acasă de la birou.
Iată despre ce termeni tehnici discutăm azi:
- GHz (sau MHz): măsoară puterea telefonului
- Inches: mărimea ecranului
- PPI: calitatea ecranului
- MP sau Mpx: calitatea camerei foto
- GB: memorie internă
- Micro SD: memorie externă
- RAM: cât de rapid se încarcă telefonul și câte aplicații poate suporta simultan
- 4G și 5G: cât e de rapid internetul
- mAh: cât te ține bateria
- iOS, Android, Windows sau RIM: sistemul de operare
Nu doar că îți vom explica ce înseamnă toți acești termeni tehnici, dar îți vom și spune pe românește ce înseamnă valori proaste, acceptabile sau excelente pentru fiecare dintre ei. Să începem!
1. GHz măsoară puterea procesorului, care e ca motorul mașinii
Procesorul unui telefon e precum motorul pentru o mașină: îi setează puterea. Acest termen tehnic este așadar foarte important și se măsoară în GHz sau MHz (1 GHz= 1000 MHz).
Valori proaste: Orice sub 1.2 GHz
Valori acceptabile: În jur de 1.2 GHz
Valori excelente: 2 GHz sau mai mult
În fișa de specificații tehnice a unui telefon vei vedea și numele procesorului (un Apple 12 are procesor Apple A14 Bionic, de exemplu), dar acest aspect chiar nu contează așa mult. Concentrează-te asupra puterii în GHz.
2. Inches: mărimea ecranului
Evident, inches măsoară mărimea ecranului. Hai să discutăm despre valorile proaste, acceptabile sau excelente pentru telefoanele din ziua de azi.
Valori proaste: Orice sub 4.5 inches și o să-ți fie greu să citești textul mic; orice peste 5.2 inches și n-o să-ți încapă în buzunar
Valori acceptabile: Între 4.5 și 5.2
Valori excelente: Depinde de preferințele fiecăruia
3. PPI: calitatea ecranului
Rezoluția ecranului se măsoară de obicei în trei numere, de exemplu: 1080 x 1920, 432 PPI. Practic acești termeni tehnici îți spun cât de luminos și de clar este ecranul telefonului.
Valori proaste: Cam toate ecranele din ziua de azi au valori acceptabile
Valori acceptabile: În jur de 720 x 1280, 306 PPI
Valori excelente: începând cu 1080 x 1920, 432 PPI
Ca exemplu, iPhone 12 PRO are o rezoluție de 2778 x 1284, 458 PPI.
Mai există și termeni tehnici care descriu materialul din care este făcut ecranul: LCD sau AMOLED. Dar nici aceștia nu sunt atât de importanți, e mult mai relevantă rezoluția ecranului despre care tocmai am vorbit.
4. MP sau Mpx: calitatea camerei foto
De numărul de megapixeli ai camerei foto depinde gradul de detaliu surprins în pozele făcute cu telefonul. Cu cât o cameră are mai mulți MP, cu atât mai bine vor arăta pozele.
Valori proaste: Sub 8 MP
Valori acceptabile: În jur de 8 MP
Valori excelente: Peste 20 MP
Nu te speria dacă vezi valori mult mai mici pentru camerele din față, pentru că acest lucru este normal. O cameră frontală (cea cu care faci selfie-uri) are de obicei în jur de 2 MP.
Câți megapixeli au telefoanele din ziua de azi?
- iPhone 12 PRO, 12 normal și 12 mini: cameră de 12 MP (și la cea principală și cea frontală)
- iPhone 7: 12 MP pentru camera principală și 7 MP pentru cea frontală
- OnePlus 8T: 48 MP
- Samsung Galaxy A21s: 48 MP
- Xiaomi Redmi 9A: 13 MP
- Huawei P40 Pro: 40 MP
5. GB: memorie internă
Aceasta e memoria pe care o vei folosi pentru a stoca poze și muzică pe telefon. Cu cât telefonul are mai mulți GB, cu atât mai multe lucruri poți pune pe el.
Valori proaste: Sub 16 GB
Valori acceptabile: peste 16 GB
Valori excelente: 64 GB
6. Micro SD: memorie externă
Și memoria externă e folosită pentru stocarea pozelor, aplicațiilor și a muzicii pe telefon, dar e bine de știut că e mult mai ieftin să cumperi un card extern de memorie decât să îți cumperi un telefon cu mai mulți GB.
Dacă un telefon are menționat ‘micro SD’, ‚carde de memorie’ sau ‚card extern de memorie’ printre termeni tehnici, înseamnă că ai opțiunea să îi extinzi memoria cu un card extern la un cost acceptabil.
7. RAM: cât de rapid se încarcă telefonul și câte aplicații poate suporta simultan
Aceasta este memoria pe care telefonul o folosește pentru operațiunile din viața de zi cu zi. Adică să poți să ai toate aplicațiile de social media deschise, 15 ferestre deschise în browser, un joc și mail-ul pornite fără ca telefonul să se blocheze.
Valori proaste: Sub 1 GB de RAM
Valori acceptabile: minim 1 GB de RAM
Valori excelente: 3 GB de RAM
8. 4G și 5G: cât e de rapid internetul
Inițial telefoanele se conectau la internet folosind tehnologia 3G, dar apoi a apărut 4G care este mai nou și oferă viteze mai mari de internet. Acum, după cum întreaga omenire a vuit, a apărut tehnologia 5G care oferă viteze și mai mari de conectare la internet.
Practic, noile telefoane 5G vor avea o conexiune la internet la fel de bună și de rapidă precum cea a unui calculator conectat la internet direct prin cablu. Adică super rapid.
9. mAh: cât te ține bateria
Bateria e importantă la un telefon mobil (că de-aia e mobil!), deci fii atent la valoarea care stă în fața mAh (miliamperi oră) când te uiți la lista de termeni tehnici. Cu cât numărul de mAh e mai mare, cu atât te ține bateria mai mult.
Valori proaste: Sub 3,000 mAh
Valori acceptabile: între 3,000 – 3,500 mAh (1-1,5 zile de folosire normală a telefonului)
Valori excelente: în jur de 4,000 mAh
Un telefon cu o baterie de peste 5,000 mAh nu prea are cum să rămână fără baterie într-o zi, oricâte video-uri faci, la câte filmulețe te uiți sau câte jocuri te joci.
10. iOS, Android, Windows sau RIM: sistemul de operare
iOS e sistemul de operare creat de Apple. Majoritatea telefoanelor funcționează pe Android, inclusiv Samsung. Unele telefoane au Windows iar singurul brand de telefoane care merge pe RIM este Blackberry.
Cam asta e pe scurt prezentarea sistemelor de operare. Depinde de preferințele fiecăruia care este sistemul de operare preferat. De obicei, cel mai bun sistem de operare e cel cu care te-ai obișnuit.
Spor la decizii informate!
Consultă valorile acceptabile și excelente pentru anumiți termeni tehnici înainte să îți cumperi un nou telefon. E importantă culoarea telefonului, cât e de popular sau cool, dar e la fel de important să înțelegi lista de termeni tehnici și să îți alegi nou model de telefon în cunoștință de cauză.
Probleme cu telefonul? Hai la Clinica GSM!
Noi suntem Clinica GSM, locul unde telefoanele stricate prind viață. Suntem Clinica de unde fiecare ‘pacient’ pleacă cu garanție pe viață pentru fiecare reparație făcută.
Fă-ne o vizită la unul din sediile noastre! Ne găsești la Cluj, Iași, Târgu Neamț sau Piatra Neamț. Găsești lista completă de adrese și numere de telefon aici.
Urmărește-ne pe social media și fii la curent cu ultimele știri din tehnologie. Click aici pentru pagina de Facebook și aici pentru cea de Instagram.
Dăm lunar câte un smartphone
Nu în ultimul rând, fiecare telefon reparat la Clinica GSM îți aduce o participare gratuită la tombola noastră lunară în care dăm câte un super smartphone nou-nouț. Luna aceasta avem ca premiu un Samsung S20+ (în urma voturilor voastre din social media).
În luna iunie am dat un iPhone 12 PRO Max. Hai și tu să-ți repari telefonul la Clinică și intri automat în concurs!

Castiga lunar un super smartphone cu Clinica GSM