Informationale

6 adevăruri despre bateria telefonului tău – Totul despre încărcare, încărcarea rapidă și încălzirea bateriei

Nivelul scăzut al bateriei este una dintre cele mai mari spaime ale oricărui posesor de telefon mobil. Am ajuns să ne calculăm viața în funcție de distanța dintre două prize, iar unul dintre cele mai importante criterii la alegerea unui nou smartphone este cât rezistă bateria. Apariția încărcătoarelor rapide parcă ne-a făcut viața mai ușoară și totuși îngrijorările rămân. Doctorul telefonului tău de la ClinicaGSM se gândește întotdeauna la sănătatea dispozitivului tău. Fie că este Samsung, iPhone sau Huawei. Ti-am pregătit un ghid cu tot ceea ce trebuie să știi despre bateria telefonului tău și despre ce îi afectează performanțele.

Atunci când te uiți după un telefon nou, unul dintre criterii este cât timp te va ține o baterie încărcată 100%. Cu toții trăim cu speranța că o nouă generație de telefoane vine cu baterii mai bune, dar lucrurile nu stau chiar așa. Toate telefoanele mobile utilizează baterii Li-Ion. Tehnologia de fabricare a acestora nu s-a schimbat în mod esențial de câteva decenii deja. Orice îmbunătățire nu vizează capacitatea bateriei. Ci dezvoltarea de aplicații care să consume cât mai puțină energie. Altfel spus, nu te aștepta să găsești un telefon cu o baterie miraculoasă.

1. Nu încărca bateria la maxim

Pentru a fi siguri că nu vor rămâne fără baterie, cei mai mulți dintre utilizatori își încarcă telefoanele până la 100%, dar specialiștii spun că acest lucru afectează în timp performanțele bateriei. Cea mai periculoasă fază din timpul încărcării bateriei este cea finală, de la 80 la 100%. Voltajul ridicat din această fază afectează bateria telefonului, ceea ce face ca, în timp, performanțele sale să scadă. Specialiștii spun că este mai prudent să încarci bateria până la 70-80% de câte ori este necesar decât să te încăpățânezi să o duci la 100% de fiecare dată.

2. Încărcarea rapidă nu afectează bateria

Un încărcător tradițional are o putere de 5-10W, însă unul rapid are o putere chiar și de opt ori mai mare. De exemplu, un iPhone 11 Pro sau Pro Max vin cu încărcătoare rapide de 18W, în timp ce Galaxy Note 10 sau 10 Plus au încărcătoare de 25 W. Ba chiar poți cumpăra de la Samsung încărcătoare de 45W. Vestea bună este că acestea nu sunt periculoase și nu afectează performanțele bateriei și iată de ce.
Un încărcător rapid funcționează în două etape. Într-o primă etapă, bateria aproape descărcată primește un aport puternic de energie, permițându-ți să aduci bateria la 50-70% în circa 15-30 minute. În această primă etapă, bateria poate primi o putere mare fără efecte negative pe termen lung. În schimb, în a doua etapă viteza de încărcare scade tocmai pentru a nu periclita durata de viață a bateriei.
Pentru a înțelege acest mecanism, imaginează-ți un burete uscat. Dacă torni apă peste el o va absorbi foarte rapid, însă pe măsură ce mai adaugi apă aceasta va rămâne la suprafață pentru că puterea de absorbție a scăzut. La fel și cu bateria telefonului. În ultima fază a încărcării, puterea care nu mai poate fi acumulată rapid poate duce la un scurt circuit sau alte probleme ce pot afecta capacitățile bateriei. Acesta este motivul pentru care pe final bateria se încarcă mai încet.

3. Nu poți supraîncărca bateria telefonului

Este una dintre problemele pe care și le pun frecvent posesorii de telefoane mobile. Dacă uiți telefonul la încărcat se poate strica bateria? Experții spun că nu, bateriile moderne sunt astfel construite încât să oprească automat încărcarea atunci când bateria ajunge la 100%.
Posesorii de iPhone pot utiliza setarea pentru optimizarea încărcării bateriei (Optimized Battery Charging). Aceasta este utilă celor care un program regulat de încărcare a bateriei. De exemplu, dacă lași în mod curent iPhone-ul la încărcat peste noapte, setarea amintită va avea grijă să țină bateria la 80% și să încarce restul de 20% fix înainte să sune alarma de trezire.
Pentru toate celelalte tipuri de dispozitive, cel mai sigur este să încarci bateria doar până la 80%.

4. Nu lăsa bateria să ajungă la 0

La începuturile telefoniei mobile, exista ideea că este bine să lași bateria să se descarce complet din timp în timp, pentru a-i prelungi durata de viață. Acest lucru nu este valabil pentru telefoanele de astăzi. Dimpotrivă, descărcarea completă a bateriei poate cauza reacții chimice care afectează bateria. Tocmai pentru a preveni epuizarea completă a bateriei telefoanele moderne te atenționează când ai atins un nivel periculos de jos și intră în programul de conservare a energiei. Utilizatorul se sperie că rămâne fără baterie și pune telefonul la încărcat înainte de a atinge un nivel periculos.
Dacă nu vrei să ajungi în situații de acest gen, cel mai indicat este să pui telefonul la încărcat atunci când vezi că nivelul bateriei a scăzut spre 30%.

5. Temperaturile ridicate pot afecta bateria telefonului tău

Expunerea telefonului la temperaturi ridicate poate afecta performanțele bateriei, iar în cazuri extreme se poate ajunge până la explozia bateriei.
Trebuie să ai grijă de telefon atunci când sunt temperaturi de peste 30 grade Nu este indicat să lași telefonul la soare, de exemplu pe pervazul unui geam sau pe bordul mașinii. Atunci când petreci multe ore afară și temperatura este ridicată, telefonul este bine să fie ținut acoperit, învelit într-un prosop sau o bucată de pânză care să-l protejeze. Cel mai bine este să ții telefonul într-o geantă în care ții și sticla de apă rece, astfel încât să previi supraîncălzirea telefonului.

6. Cabluri și încărcătoare de la alte telefoane nu afectează bateria

Cei mai mulți dintre noi avem în casă cabluri și încărcătoare de la telefoane mai vechi și se întâmplă de multe ori să le amestecăm între ele. Dacă iei cablul de la un alt telefon și îl pui la încărcătorul telefonului tău, aceasta nu va afecta bateria telefonului tău, deși este posibil să se încarce mai greu. De regulă, atunci când folosești cabluri și încărcătoare luate de la alte telefoane dispozitivul tău trece automat la modul de încărcare lentă. Nu folosi niciodată cabluri sau încărcătoare care prezintă defecte vizibile.

Ce altceva mai poți face pentru a economisi bateria telefonului? Nu uita de recomandările uzuale, cum ar fi ajustarea luminozității ecranului la un nivel mediu sau închiderea conexiunilor Bluetooth sau Wi-Fi atunci când nu le folosești. Totodată, ai grijă la consumul de date al aplicațiilor, mai ales cele care folosesc GPS.

Nicio baterie nu ține veșnic, dar dacă ai grijă de ea telefonul tău va funcționa bine pentru o perioadă mai lungă de timp. Iar atunci când ai o problemă, doctorul telefonului tău este mereu la dispoziția ta într-un centru de reparații de la ClinicaGSM. Experții noștri sunt cei mai pricepuți, de aceea nu ne temem să-ți oferim garanție pe viață pentru orice serviciu!